Touchpad zaczął mi się już lekko psuć, przyciski nie reagują tak jak na początku i chciałem sobie do laptopa dokupić małą, bezprzewodową myszkę.
Zastanawiam się jaką kupić… i czy nie będzie problemów gdy myszka będzie się poruszać po kocu, prześcieradle, kanapie… Nigdy nie pracowałem na kompie przy biurku bo nie miałem potrzeby… przeważnie jest to pozycja leżąca xD i fajnie aby myszka ślizgała się na takich nie typowych powierzchniach…
Sugerowałbym laserową zamiast optycznej. Lepiej się sprawują na nietypowych powierzchniach. Ja mam Logitech M505, ale po około roku zaczęły się lekkie problemy z lewym przyciskiem - czasem automatycznie robi dwuklik, zamiast pojedynczego kliknięcia - nie wiem czy to pojedynczy przypadek, czy reguła.
Jeśli masz większe fundusze, to możesz zainwestować w coś z technologią Darkfield Laser Tracking (ponoć działa nawet na szkle).
Nie trafiła mi się wygodniejsza myszka od Logitech VX Nano.
Problemy z lewym przyciskiem to reguła. Sam zaznałem tego problemu w trzech myszkach VX Nano i dwóch Marathom M705.
Po zgłoszeniu uszkodzenia są dwie opcje:
serwis gwarancyjny:
Logitech przysyła ci całkowicie nową myszkę,
wysyłasz swoją myszkę do serwisu (fixit.pl),
lub po gwarancji:
wysyłasz do serwisu (fixit.pl) jako naprawa pogwarancyjna,
kupujesz styki (można dostać w dobrych sklepach elektronicznych lub np. na eBay’u) i samemu je wymieniasz. (dla rozgarniętych elektronicznie rozwiązanie zdecydowanie najlepsze, bo można wybrać sobie dowolne styki dostępne na rynku pasujące do naszej myszki. Można znaleźć znacznie wytrzymalsze od tych montowanych standardowo, ale mają one sztywniejszy skok - coś za coś).
Kiedyś na blogu NRN opisał swoją myszkę Razera. Ciekawe urządzenie i z tego, co wywnioskowałem z jego wpisu na blogu oraz z naszej rozmowy wynika, że myszka ta również jest godna polecenia. W zasadzie Razer robi myszki dla graczy, a co za tym idzie, styki powinny być wytrzymalsze.
Z problemem z wadliwym działaniem przycisków myszki spotkałem się również w przypadku myszek Microsoftu.
Zawsze można kupić tanią myszkę i nie przejmować się, gdy przestanie działać. W takim wypadku zawsze można kupić następną.
Ja jestem oburęczny, ale ze wskazaniem na lewą rękę, więc wybór myszek mam dość ograniczony, ale jeśli jesteś praworęczny, to masz w czym wybierać.
z małych myszek polecam ta http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/719126 sam używam takiej przy moim netbooku, zdarza mi się dość często używam w warunkach ekstremalnych (właśnie na jakimś nierównym podłożu, np siedzeniu w samochodzie :D) i działa OK
Jak to się nie psują? Przecież wcześniej napisałem, że miałem do czynienia z pięcioma egzemplarzami Logitecha, które się popsuły. Logitech nie robi idealnego sprzętu, ale o lepszy ciężko. Teraz każdy robi sprzęt tak, żeby konsument musiał dokonać ponownego zakupu jak najszybciej. ;/
Miałeś chyba wyjątkowego pecha Sam używałem przez ok. 3 lata VX Nano, bez żadnego problemu, jedyne co musiałem zrobić to wyczyścić rolkę i trochę zmodyfikować ślizgacze bo się lekko zużyły :lol: VX Nano to dobra myszka do lapka, tego mojego egzemplarza do tej pory używa moja siostra, jest zadowolona.
Mam teraz M705, jest b.dobra ale ma swoje wady, jednak myślę że jeżeli chodzi o “mobilność” to odpada, jest dosyć duża i czasem mam wrażenie że jej “spasowanie” jest niepewne, wydaje się czasem że może się rozlecieć w rękach :lol:
Ja dużo pracuję m.in. za pomocą myszki tak więc częstotliwość klikania u mnie jest ogromna. To, że przyciski padają, to nie efekt mojego pecha, ale sposobu używania przeze mnie tego urządzenia.
Kupiłem Microsofr mouse 400 i jest bardzoo fajna, czuła, ciekawy materiał. Jedyny minus to taki, że myślałem, że transmiter będzie wystawać jedynie na 3-4mm a wystaje na dobre 0,5cm… i już mi się ukruszył… Więc reklamy jednak kłamią… Także przycisk wył/wł już się trochę wyrobił… mam nadzieję, że za kilka mc sama myszka nie będzie mi się wył jak przełącznik o coś zahaczy, ale tak myszce mogę dać 8/10 Jak za taką cene to polecam
W sumie nigdy sie nad tym nie zastanawiałem. U mnie w Asusie EEE PC usb też nie wchodzą do końca. Wystaje tak z 3mm bardziej. To chyba kwestia konkretnego gniazda usb.