Witam.
Wiem, że to może banalne pytanie ale… padł mi drugi napęd LG:(((
Zawsze po gwarancji!
Nagrywam trochę płytek DVD i CD i zależy mi na niezawodności i w miarę cichej pracy.
Czy możecie mi polecić coś sprawdzonego ?
Samsung?
Ciężko teraz z napędami. Króluje flash USB.
LiteOn
Dokładnie. Pamiętam, że w pierwszym kompie taką miałem od LiteOn’a właśnie (2005 rok) jeszcze na IDE. Teraz jakieś 2 mies. temu potrzebna była i… działała - po tylu latach. Normalnie szok Ew. Pioneer robi też nagrywarki pod PC, a to też spoko marka.
Jak ciężko? na allegro dużo tego jest.
Sam zmieniłem płytę główną na nowszą, która niestety nie ma IDE (miałem dwa napędy DVD w tym nagrywarkę) i też się rozglądam za nagrywarką DVD pod SATA.
Ciężko w sensie że niewiele osób używa.
Aj mało widziałeś chyba płyty nadal królują. Poczytaj troszeczkę zanim zaczniesz mylnie pisać bo po co
W pracy osobiście używam napędu jako jedyny chyba w firmie. Cała reszta nie używa bo nie ma takiej potrzeby wszystkie dostępne online bądź USB. A te wycieczki w kierunku mojej osoby że mało czytałem to sobie podaruj.
Na podstawie twojej wypowiedzi też mogę wysnuć wniosek że byłeś w dupie i gówno widziałeś
Kolejny troll na dp ? Tak obserwuje twoje posty nie pogadamy sobie
Zgadza się od kilku lat coraz rzadziej używa się płyt.
Sam nie mam nawet napędu w komputerze, a jak potrzebuje (średnio 1-3 razy w roku), to podpinam zewnętrzny na USB.
O ile pamiętam, pioneer zawsze był chwalony za jakość swoich napędów, niestety, z racji że od dawna rzadko używam płyt nie wiele więcej mogę dodać w tym temacie.
Płyt się już nie używa, niewygodne, duże, słaba żywotność, czas zapisu w porównaniu pendrakiem nieporównywalny…
Niektórzy jednak ciągle używają płyt i windowsa XP lub 7-mki.
Jeżeli lubią się męczyć to ich problem.
Radzę przeszukać ogłoszenia “Oddam za darmo” albo śmietniki, po co płacić za artefakty które inni wywalają na śmieci.
To też może być dobry pomysł, za 50zł to pewnie 5 napędów można dostać na olxie
Któryś z nich może okaże się nie do zajechania.