Witam chciałbym wziąć na raty jakąś lustrzankę do robienia zdjęć krajobrazów, roślin ale także zwierząt bo dużo chodzę po lasach. Czy możecie polecić lustrzankę dla amatora przy której nie trzeba często zmieniać ustawień w zależności od fotografowanego obiektu. Tak od 500 do 700zł myślę przeznaczyć.
Za 700zł bardzo trudno kupić lustrzankę z obiektywem. Serio. Dlatego nie da się polecić konkretnego modelu - po prostu musisz przeglądać allegro i liczyć, że nikt Cie w “ba;ona” nie zrobi lub jakiś używany (cyfrowy) sony się uda w tym budżecie… tylko szukać. Jeśli chcesz lustrzankę to najtańsze są od 1099-1500 zł za 700 zł bardzo ciężko znaleźć lustrzankę chyba że jakaś używana się tobie trafi.
Dziękuje za odpowiedź. A tym przedziale cenowym 1099-1500 jakiś konkretny model może Pan polecić? Najlepiej Sony bym zobaczył parametry i ogólnie się zapoznał.
Amatorowi lustrzanka będzie raczej zawadzać niż pomagać. W tym temacie i w tym temacie toczyła się jakiś czas temu podobna rozmowa, być może znajdziesz tam przydatne wskazówki. Niektóre modele tam podane mieszczą się w Twoim przedziale cenowym.
Sprawdź sobie jeszcze aparaty zwane bezlusterkowcami. Może znajdziesz coś dla siebie, są mniejsze i lżejsze od lustrzanek, a dla amatora to może mieć znaczenie. Możliwości są podobne jak w lustrzankach, a ich wadą jest brak wizjera optycznego, ale zawsze jest coś za coś…
Podane przeze mnie tematy traktują właśnie o bezlusterkowcach, które zdają się o wiele lepiej pasować amatorowi.
A to sorki, nie przeglądałem zawartości tych linków, ostatnio kupiłem Olympus E-PL5, więc trochę jestem w temacie.
Wystarczy Fujifilm Finepix S kosztuje ok 1100 zł i robi świetne fotki… ja używam go w pracy i jestem zadowolona.
Zainteresuj się Nikonem D3100 - dobry na początek, sam z tego modelu korzystam
Za niecałe 800zł trafił mi się kiedyś kitowy zestaw Nokona D60 z przebiegiem jakiś 2500 zdjęć. Moim zdaniem warto też przeglądać używki.