@up Z tym zalmanem to ja stawiam, bo ta rdza jest na klapach bocznych w trudno dostępnym miejscu w którym rzadko kto zagląda, mianowicie na tych trzech mocowaniach które wchodzą do przodu obudowy jak zamykasz pc. Stawiam, że po prostu nikt tak dokładnie tej obudowy, a dokładnie tych klap nie ogląda, jakieś niedomalowanie tam musi być albo coś i rdza się z czasem robi jak to leży na magazynach, a ludzie tylko “myk myk, rzucą okiem, aha ok wszystko w porządku, /cenzura/ obudowa, dobra składamy” ja, też tam nie patrzałem jak składałem pierwszy PC z tą obudową dla kumpla, bo mi to zwisało a kumpel był niecierpliwy aby jak najszybciej poskładać pc, nawet worek porozrywał przy wyjmowaniu tej obudowy xD a ja stwierdziłem, że to świetna obudowa… Dopiero jak kupiłem ją dla siebie parę dni później jak to ja, sprawdzam BARDZO dokładnie sprzęt i potrafię spędzić nawet pół godziny oglądając sprzęt pod kątem uszczerbków czy uszkodzeń. Pierwsze za co się zabrałem to właśnie te boczne klapy i zauważyłem to niemalże natychmiast… później już tylko sklep, zobaczyli, stwierdzili, że faktycznie, sprawdzili, nie mieli zamienników to oddali kasę, chciałem jechać do innego ich oddziału ale popytałem w pobliskich sklepach komputerowych i znalazłem gdzie mógł mi ją z hurtowni sprowadzić, poczekałem parę dni, dostałem cynk, że obudowa dotarła więc odwiedziłem sklep, odpakowaliśmy to na miejscu i zacząłem sprawdzać, niestety to samo
Chciałem już nawet brać tą obudowę bo miałem dość tego rozdziału z obudową, i myślałem czym potraktuje w domu tą rdze aby zeszła (WD40 przeszło mi przez myśl), ale zacząłem bardzo dokładnie oglądać każdy kąt tej obudowy w środku i zauważyłem bardzo duża plamę rdzy na zatokach 5.25
Poprosiłem sprzedawce, pokazałem i powiedziałem, że nie biorę. Nie mówię, że niema egzemplarzy bez rdzy ale podejrzewam że 90% obudów Z3 od Zalmana ma po prostu rdze w tym samym miejscu, a jeśli ta obudowa tak łatwo jest podatna na rdze to ja dziękuję ale syfu nie biorę
Ta obudowa ma wytrzymać najmniej 5 kolejnych lat a nie rozlecieć się po roku… a i o zgrozo broń boże aby się jakakolwiek rdza wdarła w podzespoły mego pc to chyba bym (*$&#&^$ dostał >,<# Co do tej obudowy co wysłałeś, trochę drogo >,> aż tak źle nie wygląda aczkolwiek mogła by być ciut bardziej przewiewna z przodu, nie sprawdzałem detali to nie wiem czy moje chłodzenie do tego wejdzie i ile to ma wentylatorów. A co do koloru, musiałbym mieć czarną obudowę, biała niby ładna, ale moja rodzinka pali papierochy (nie w moim pokoju tylko u siebie w swoim, ale coś tam może dolecieć i ta obudowa po jakimś czasie zrobiła by się pomarańczowawo-brązowa
btw. co myślisz o obudowach firmy Enermax? Jakie robią? EDIT (Poniżej) Te Silentiumy… nie bardzo im ufam ^^" a do tego nie wejdzie mój scythe mugen 2 rev. B do nich, one obsługują chłodzenie tylko do 157mm
Dwukrotnie i to z dwóch różnych sklepów
To był Zalman i te obudowy były oryginalnie zamknięte w kartonie z oficjalną taśmą Zalmana. A do tego ta z drugiego sklepu była bezpośrednio sprowadzana z hurtowni więc była całkowicie świeża
gdzie ta z proline mogła już tam trochę w tym danym sklepie albo na magazynach proline leżeć. lol XD EDIT2: Rzuciłem jeszcze raz okiem na http://proline.pl/?p=CM+RC-K280-KKN1 hmm, w sumie od biedy ta obudowa była by dobra ale wyklucza ją cena, jest to niewielki upgrade w stosunku do mojej aktualnej, jedyne co zyskuje to to że na tył mogę zamocować wentylator 120mm i nie wiem czy jest to warte pakowania aż 169zł. Może z 100zł bym jeszcze dał, jakby miała natomiast 2 wentylatory wywiewowe na górze to już inaczej bym na to patrzył ^^ … tak tak, zaczynam patrzeć na inne opcje bo poprawienia chłodzenia i wyciszenia mojej aktualnej obudowy może być trudne, czasochłonne i kosztować, i tak liczyłem sobie właśnie ile kosztował by mnie mod dodający jeden dodatkowy wentylator 120mm na przód obudowy włożony w 3 zatoki 5.25 i wyszło by mnie, to jakoś około 78zł + manualna praca jaką bym musiał włożyć w wykonanie tego
Nie wiem czy nie lepiej opłaca się już nową obudowę, mniej zachodu
(chyba, że dorwałbym gotowca, tylko zamontować wentylator i tyle to wtedy inna sprawa). btw. muszę przyznać, że te Cool Mastery mnie tez kuszą, tylko, żeby trafiła się jakaś opcja z 1/2x 120/140mm wentylatory z przodu, 2x 120/140mm wentylatory na górze obudowy i 1x 120mm wywiewowy z tyłu, oraz możliwością chowania kabli za płytą główną to byłbym zadowolony
ale niestety to co oglądam w tym przedziale cenowym leży na braku miejsca na schowanie kabli za płytą główną
EDIT3: Co powiecie o tej obudowie: http://proline.pl/?p=SST+PS05B+PRECISION SilverStone Precision PS05 (SST-PS05B) Black. Pytam bo przeglądam już po raz setny ten katalog proline i natrafiłem właśnie na ta obudowę, mają ja w magazynie w centrali więc można zamówić i jako tako spełnia ona moje wymagania, dlatego pytam co o niej sądzicie czy jest to jakaś opcja i jeśli nie znajde nic lepszego to czy brać tą. Tu mały pokaz tej obudowy (dość dokładny wydaje mi się, właśnie go oglądam) https://www.youtube.com/watch?v=TcNkfwczhp0 (te montowanie do tych kart graficznych wydaje się troche małe, tylko 292mm karta wejdzie, moja powinna pasować bo mam w zestawie palit gts450 (musiałbym zmierzyć ile dokładnie ma) ale z przyszłościowymi długimi kartami może być problem
i troche jak ten koleś na filmie mówi, mało miejsce za płytą główna na aranżacje okablowania
) Sam już nie wiem za czym się rozglądać, szkoda, że nie mam na tego Korsarza