Jaka optymalna karta graficzna do starszego sprzętu?

Witam! 

I proszę o pomoc w zakupie karty graficznej do starszego kompa 

konfig: 

procesor - Intrl Core 2 Quad Q9550

płyta  -   GA-EP45-UD3

zasilacz - chieftec 560W

pamięc   -  4GB

karty brane pod uwagę Gtx 660 

Gtx 760

Podaj budżet nie wiem czemu nigdy tego nie podajecie.

Bo może jest nieistotny. Chce optymalną do tego kompa i tyle.

tak 800, 900 pln

Nic ponad GTX660 do tego nie spasuje. Pomyśl nad sprzedażą płyty, procka, RAM i dołożeniem do obecnego budżetu, aby złożyć coś nowszego.

Jeśli bym wymienił na tego gtx 660 to jaka różnica by była miedzy nim a tym obecnie który mam  zamontowany gtxem 275 chodzi o wydajność?

A i czy w nowe gry pogram na rozsądnych ustawieniach, np. “Call of Duty Advanced Warfare”

GTX 660 raczej będzie się nudzić przy Q9550. Sama karta będzie ze 40-50% wydajniejsza od GTX 275, ale wąskim gardłem będzie procesor.

A jak bym podkręcił procesor tak do 3500  ?

Jeśli myślisz o średnio-wysokich ustawieniach przy tym procesorze, to możesz się srogo rozczarować, nawet jeśli wpakujesz tam GTX 980, niezależnie od OC. Gdybym był na Twoim miejscu, sprzedałbym obecny procesor, pamięć i płytę, a cały hajs władował w nowy procesor, płytę i pamięć.

8 GB RAM-u - 300 złotych

H81M-E33 - 160 złotych

tu masz 460 zł. Z procesorów można pomyśleć nad i3 4160, który kosztuje jakieś 430 zł, więc wyszłoby 890. Mógłbyś tymczasowo zostać z GTX 275, a później myśleć nad jej sprzedażą i zakupem nowej, mocniejszej karty. Komputer byłby znacznie sprawniejszy w grach, już po przesiadce z Q9550 na i3 4160 różnica byłaby bardzo zauważalna.