Jestem posiadaczem dość archaicznego komputera, ale dotychczas nie sprawiał dużych problemów. Od dawna szukałem gry która da mi wiele godzin zabawy przy niewielkich wymaganiach. Bardzo lubię sandbox’y, przewinąłem się przez tytuły takie jak Haven & Hearth, Terraria. Dość dawno temu usłyszałem o grze Minecraft, a że nie mam chwilowo w co grać, to postanowiłem ową pozycję wypróbować. I tutaj pojawiają się schody. Byłem pewien, że mój Intel Celeron 2,5 GHz; 512 MB RAM i karta graficzna NVidia 5200FX (128 MB) podoła temu dość prostemu silnikowi graficznemu. Otóż przychodzi mu to z trudem . Gram normalnie ok 5 - 10 minut z lekkimi 2 sekundowymi szarpnięciami przy których wczytuje się mapa, po tym czasie gra zaczyna tak zacinać, że nie mogę się poruszać. Jeżeli na tym etapie nie wyłączę gry, czeka mnie informacja o tym że posiadam za mało pamięci wirtualnej (próbowałem rzecz jasna zwiększać jej rezerwy, co nie przyniosło żadnego skutku). Czytałem ze przy generator światów w Minecraft potrzebuje sporo RAM, nigdzie jednak nie widziałem konkretnych zaleceń, tudzież wymagań gry. W związku z tym że zakup RAM jest chyba jednym z najtańszych sposobów ulepszenia komputera, postanowiłem sobie w najbliższym czasie tejże pamięci dokupić. Wiem jednak że jest sporo rodzajów pamięci RAM, a nie chce kupić czegoś co nie będzie pasowało. Bardzo prosiłbym o pomoc w jej doborze. Jestem w tych sprawach kompletnym laikiem, więc proszę o w miarę zrozumiałe wypowiedzi :-).
Podaj model płyty głównej, jaką masz obecnie oraz kość, jaką posiadasz obecnie (dwie możliwości - za pomocą programu lub spisując oznaczenia bezpośrednio z modułu). Strzelam, że to DDR1, ale lepiej się upewnić.
Kości zamówione, mam nadzieje, że to coś da. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
– Dodane 11.12.2011 (N) 12:24 –
Witam ponownie, Minecraft działa o niebo lepiej, lecz na horyzoncie pojawił się kolejny problem. Nie wiem czy tak samo działo się z poprzednimi kostkami, ale te cholernie się nagrzewają, po czym gra znowu zaczyna przycinać. Co prawda nie następuje to po 10 minutach, teraz moge spokojnie pograć z godzinę ale nie ukrywam, że nadal jest to uciążliwe. Zainstalowałem Battlefield 1942 z Expansion Pack’ami, dzieje się tak samo jak z Minecraftem przed zakupem kości. W tej chwili jedyna grą chodzącą w miarę płynnie jest Terraria. Macie jakieś sugestie co mogłoby ten problem powodować?