Jaka pamiec ram kupic?

Mam problem ,nigdy nie interesowalem sie skladaniem komputera z czesci ,a chce sobie dokupic pamiec i tu pytanie jak dopasowac te pamiec ,co musze wiedziec?

Prosze o jak najszybszą odpowiedź ,bo chcialbym ją kupic jeszcze dzis.

P.S Komputer jest dość stary ,ma jakieś 5 lat ;/

Z Góry Dzięki

Moja płyta głowna ,przynajmniej tak pisze w zamówieniu to P4

Zainstaluj sobie darmowy program EVEREST Home Edition 2.20 - tam znajdziesz dokładną nazwę płyty głównej którą posiadasz w swoim komputerze a także innych podzespołów.

Musisz wiedzieć jaki typ pamięci twoja płyta obsługuje. Obstawiam że pamięci typu DDR ale kto wie może coś starszego (możesz sobie poczytać w Wikipedii).

Zorientuj się co tam masz i napisz, inaczej nic nie kupuj. Pozdrawiam

Ok poczytalem troche w necie i wiem co i jak ,ale mam teraz pytanie jakie pamięci są kompatybilne z pamieciami filmy elixir

Z góry thx

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:11

A co do pamięci ,to mam : SDRAM DDR

Procek: Intel Pentium 4a 2666MHz

Płyta główna : Octek Rhino P4X266E-A4E Chipset : VIA Technologies Inc.

Najlepiej kup takie same kości. Jeżeli nie tego samego producenta to koniecznie z takim samym taktowaniem i parametrem CL.

A jak sprawdzić taktowanie i parametr CL. ? tez w everescie?

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:19

Pls o w mniare szybka odpowiedz ,bo ide zaraz kupic

Zacznij od tego

Przy takim starym komputerze kupno RAMu w ogóle się nie opłaca. Poczekaj trochę i kup sobie nowy komputer.

cpuih7.jpg

To mi pokazal program cpu

A co do nowego komputera ,to ten sie dość dobrze spisuje ,tylko pamięci malo ,to chcialem dokupić

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:27

Możecie mi powiedzieć na podstawie tego jaki mam te taktowanie i parametr CL ?

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:29

Moze to coś jeszcze pomoże :

cpu2sl9.jpg

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:30

PLSS o Pomoc

twoje CL to 2 jest to napisane w 3 wierszu obszaru “Timings” obok wartości jest napisane “CAS#Latency (tCL)”

TO Te CL ?

Złączono Posta : 26.10.2007 (Pią) 15:35

Tzn. takttowanie *

Ja bym sobie odpuścił z dopasowywaniem innych nowych kości do tych co masz (to tylko 256). Nie wiem jak u ciebie z finansami ale ja bym pomyslał nad zakupem szybszych 512mb lub 1gb w jednej kości a tamte bym wyciągnął. Dalej nie wiadomo jaką masz tą płyte więc nie powiem ci nic dokładnie o modelu pamięci jaki mógłbyś zastosować.

Kurde wlożyłem pamięć i sie spaliła :(( niewiem czemu ,wlążyłem dobrze

a jakie żeś kupił ?? styki się popaliły ?? widocznie nie wsadziłeś pamięci poprawnie… możesz próbować reklamować… ale jeżeli są oznaki spalenia na kościach to reklamacja będzie prawdopodobnie odrzucona.