Jaka pamięć RAM, procesor itd. na ABIT BX6 2.0?

Witam!

Mam baaardzo stary komputer z płytą główną ABIT BX6 2.0, Celeron 500 MHz, 128 RAM i chciałbym go nieco zmodernizować (wymiana sprzętu nie wchodzi w grę, chociaż byłaby pewnie bardziej opłacalna :wink: ).

Jaką maksymalnie pamięć RAM, procesor itd. mogę dokupić, aby były bezproblemowo wykrywane przez płytę główną?

Pozdrawiam.

jeżeli to chodzi o ram to nie ma wiekszego znaczenia oczyięcia musisz wiedzieć czy kosci które posiadasz sa 100 MHz czy 133 Mhz a o procesor to już troszke gorzej potrzeba ci aktualizaji biosa napewno powinieneś ja znaleźć bez problemu w necie o ile takowa jest a nastepnie przeprowadzić tzw fleszowanie biosa operacja wydaje sie być skomplikowana ale wcale taka nie jest z pewnościa instrukcja załączona jest do aktualizacji

A jak to się ma w przypadku karty graficznej (mam Rage Fury Xpert 128 - 16 MB)? Tj. też wystarczy aktualizacja BIOS-a?

Jeżeli chodzi o grafike to raczej nie podepniesz do starej płyty nowego radeona :wink: ale możesz ja troszkę upgrejdować grafikę - chodzi tu o to że musisz mieć odpowiednie wejście na karte graficzna na płycie głównej nowsze karty grafiki mają już inne złącza, przypuszczam ze z G-force 64 a i nawet niektórymi 128 nie powinieneś mieć problemu, osobiście podpinałem 64 do płyty procka intel 333 Mhz wiec twoja jest jakby nowsza :slight_smile:

Dzięki za informacje. :slight_smile:

Dlaczego nei podepnie nowego radeona? Np taki X800 pracuje i w agp 4x jak i 8x więc nie powinien mieć problemu z funkcjonowaniem nowej karty na agp do starej plyty która obsługuje agp 4x.

Acha, a czy jak wymienię procesor na szybszy, to bedę musiał dokupić nowy radiator?

Ramy typu BX, dwustronne.

A różnica napięć, płyta ma AGP na 3.3V (1x/2x) X800 pracuje na innych napięciach, po włożeniu karty na 99% poszedł by dym.

Kup jakąś TNT 2 (mi chodziła na AGP 4x i 2x) lub GF 2 pracującą na 3.3V.

http://www.motherboard.cz/mb/abit/bx62.htm

Zbieraj na nowego kompa (lub na kilka nowych części), modernizacja starocia to bezsens.