Mam baaardzo stary komputer z płytą główną ABIT BX6 2.0, Celeron 500 MHz, 128 RAM i chciałbym go nieco zmodernizować (wymiana sprzętu nie wchodzi w grę, chociaż byłaby pewnie bardziej opłacalna ).
Jaką maksymalnie pamięć RAM, procesor itd. mogę dokupić, aby były bezproblemowo wykrywane przez płytę główną?
jeżeli to chodzi o ram to nie ma wiekszego znaczenia oczyięcia musisz wiedzieć czy kosci które posiadasz sa 100 MHz czy 133 Mhz a o procesor to już troszke gorzej potrzeba ci aktualizaji biosa napewno powinieneś ja znaleźć bez problemu w necie o ile takowa jest a nastepnie przeprowadzić tzw fleszowanie biosa operacja wydaje sie być skomplikowana ale wcale taka nie jest z pewnościa instrukcja załączona jest do aktualizacji
Jeżeli chodzi o grafike to raczej nie podepniesz do starej płyty nowego radeona ale możesz ja troszkę upgrejdować grafikę - chodzi tu o to że musisz mieć odpowiednie wejście na karte graficzna na płycie głównej nowsze karty grafiki mają już inne złącza, przypuszczam ze z G-force 64 a i nawet niektórymi 128 nie powinieneś mieć problemu, osobiście podpinałem 64 do płyty procka intel 333 Mhz wiec twoja jest jakby nowsza
Dlaczego nei podepnie nowego radeona? Np taki X800 pracuje i w agp 4x jak i 8x więc nie powinien mieć problemu z funkcjonowaniem nowej karty na agp do starej plyty która obsługuje agp 4x.