Oj, z tą pastą się szarpnęłaś, prawie tyle co procek.
Możesz przełożyć jeszcze raz radiatorek, może niezbyt dobrze pastę dałaś?
Ja stosuje metodę: delikatnie szpatułką do lodów po całej powierzchni (z 2-3 mm od krawędzi zostawiam, tak żeby nie wypłynęło przy nakładaniu).
Z zakupem nowego chłodzenia niezbyt jest sens, za 10 no 20 zł używane do quadów znajdziesz, użyłaś tego z dwurdzeniowca, które może być słabsze (już nie pamiętam ile wielkości miał stockowy radiatorek).Jakie masz obroty ustawione w Biosie?
Oficjalnie maksymalna temperatura dla niego to 71 stopni, według forów dociąga do ~90 spokojnie, bo niektórzy podkręcają je. Czyli tu bym nie panikował.
Najlepsze, najtańsze najprostsze wydaje mi się poświęcić z 5% wydajności coby go ochłodzić o 10-15 % To powinnaś zrobić stosunkowo prosto, przy starcie systemu wejdź w BIOS (UEFI) to z niebieskim tłem i prymitywnym wyglądem
Dalej, zgodnie z poradnikami, danych nie znam dla tego modelu:
This CPU has a default voltage of 1.25V which, after VDrop and VDroop reflects the following voltages:
Idle voltage: 1.136V
Load voltage: 1.184V
Takie dane powinnaś przy procesorze zobaczyć, autor obniżył tak:
Now, by following the steps above, I have lowered the voltage to 1.05V which, after VDrop and VDroop reflects the following voltages:
Idle voltage: 1.008V
Load voltage: 0.992V
W Twoim jednak przypadku obniż 1,250 na 1,225, a jeżeli nie da to widocznego efektu to na 1,200, czyli po 25 setnych jednorazowo. Ogólnie jednak Quady się grzeją. Szczególnie idące na 100%, w czasach ich projektowania nikt na serio nie myślał o 100% obciążeniu przez 100% czasu, tak jak obecnie z i9:slight_smile: Jednauwaga: jak zapiszesz w BIOS ustawienia, to musisz być świadoma, ze może czekać Cie wymiana bateryjki, jak w systemie zacznie znikać data, to ustawienia biosu się będą resetowały (jedna bateryjka wytrzymuje z 5-10 lat).