Jaka płyta do ryzena 7 3800x

Witajcie. Postanowiłem zmienić już mojego starego procka i5 6600K na coś mocniejszego. Wybór padł na Ryzena 7 3800X. Muszę wymienić też płytę. I tutaj pytanie, co polecacie? Słyszałem że chipsety b550 i X570 działają z procem od razu bez problemy a no na b450 trzeba kupić już z zaaktualizowanym biosem i że to podobno w nazwie jakoś pisze, tak? Procka na pewno troszkę podkręcę więc by płyta była w miarę ok. Nie chciałbym dawać za płytę więcej jak 600zl. Znajdzie się coś fajnego? Reszta konfigu :

Karta graf: rx5600xt
Zasilacz : SPC Supremo L2 550W
Pamiec ram: 16gb Ddr4 CL 14 2400mhz

Z góry dzięki za każdą pomoc.

By wykorzystać maksymalny potencjał Procesor musiałbyś kupić płytę na chipie B550 lub X570. W kwocie ok 600 zł masz MSI MPG B550 GAMING PLUS lub Arous Elite B550 za 615:

Ewentualnie jakieś płyty mATX w kwocie do 600 zł jak Mag MORTAR czy Gigabyte B550M AORUS PRO

Niemniej pamięci RAM musisz wymienić. Tak wolne moduły tylko ograniczą Ryzena, bo ten bardzo lubi gdy sa szybkie. Najoptymalniejszy wybór to na obecną chwilę 3200 Mhz, ale im szybsze tym lepsze.

Może pół roku temu :wink: Teraz poprzeczka poszła w górę, ceny spadły w dół, więc warto celować w 3600 MHz. Chyba, że wybierzemy płytę opartą o B450, wtedy faktycznie lepsze będą 3200 - szybszych pamięci płyta może nie obsłużyć.

Za wyborem B550/X570 stoi jeszcze jeden argument: płyty te na pewno obsłużą nową generację Ryzenów (czyli ZEN3). Z B450 nie byłbym taki pewien.

Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą za ile mogę sprzedać 16gb Ramu Ddr4 2400mhz, procesor i5 6600k i płytę Asrock z170 GAMING k4?

Ile na chwilę obecną warte każde z osobna?

Patrząc na Allegro/OLX:

• cpu: 450 PLN
  • ram: 250 PLN
  • mobo: 350 PLN

Aczkolwiek uważam, że jeśli będziesz chciał sprzedać (a nie sprzedawać), to z każdej kwoty urwij po stówce.

Ale ogólnie ten Ryzen 7 3800x jeszcze długo będzie bardzo wydajny w grach i programach prawda?

Na 5 lat masz absolutny spokój.

W takim Cyberpunku 2077 w rekomendowanych jest 6-letni procek (i7-4790).

cyberpunk_2077

Czyli zostawić już tego 3800X - będę zadowolony? , czy faktycznie warto czekać na te Zen 3?

Jak nie masz ciśnienia to poczekaj.

Który z tych pamięci i dysków będzie lepszy? Czy lepiej brać coś innego?

Dyski:

Pamięci :

Szukaj RAMu o prędkości co najmniej 3600MHz. W przypadku G.skilla masz tutaj ładny konfigurator:

A jeśli chodzi o te dyski?

Zawsze wychodzi lepiej Samsung. Z nimi ludzie problemów większych nigdy nie mieli.

One się nie grzeją?