Witajcie. Postanowiłem zmienić już mojego starego procka i5 6600K na coś mocniejszego. Wybór padł na Ryzena 7 3800X. Muszę wymienić też płytę. I tutaj pytanie, co polecacie? Słyszałem że chipsety b550 i X570 działają z procem od razu bez problemy a no na b450 trzeba kupić już z zaaktualizowanym biosem i że to podobno w nazwie jakoś pisze, tak? Procka na pewno troszkę podkręcę więc by płyta była w miarę ok. Nie chciałbym dawać za płytę więcej jak 600zl. Znajdzie się coś fajnego? Reszta konfigu :
By wykorzystać maksymalny potencjał Procesor musiałbyś kupić płytę na chipie B550 lub X570. W kwocie ok 600 zł masz MSI MPG B550 GAMING PLUS lub Arous Elite B550 za 615:
Ewentualnie jakieś płyty mATX w kwocie do 600 zł jak Mag MORTAR czy Gigabyte B550M AORUS PRO
Niemniej pamięci RAM musisz wymienić. Tak wolne moduły tylko ograniczą Ryzena, bo ten bardzo lubi gdy sa szybkie. Najoptymalniejszy wybór to na obecną chwilę 3200 Mhz, ale im szybsze tym lepsze.
Może pół roku temu Teraz poprzeczka poszła w górę, ceny spadły w dół, więc warto celować w 3600 MHz. Chyba, że wybierzemy płytę opartą o B450, wtedy faktycznie lepsze będą 3200 - szybszych pamięci płyta może nie obsłużyć.
Za wyborem B550/X570 stoi jeszcze jeden argument: płyty te na pewno obsłużą nową generację Ryzenów (czyli ZEN3). Z B450 nie byłbym taki pewien.