Dostałem informacje z serwisu że moja płyta główna padła, dodatkowo przepadła kostka ramu. Płyta która padła to : Gigabyte GA-965P-S3, potrzebuję modelu kompatybilnego ze starymi podzespołami:
Evga 8800GTS
kośc ramu (druga padla) GoodRam 667mhz 1gb
Intel Core 2 Duo E6300 1,8 ghz
dysk WD Caviar 160GB nie pamiętam czy sata czy sata2
Komputer padł jak na nieszczęscie, mam przeprowadzke wiec krucho troche z pieniązkami szukam cos eko/wydajne, zeby cena nie byla zbyt duza a plyta stabilna na swoja cene, nie bede zestawu podkrecal ew. dokupie ta kosc ramu. Prosze o pomoc!
Tylk ja zauważyłem że tam rozstaw na kołki montażowe chłodzenia jest jakiś taki prostokątny a nie w kształcie kwadratu. Być może jest to płyta przystosowana do dedykowanego chłodzenia i inne nie podejdzie. Pytanie podstawowe co spowodowało awarię płyty i pamięci? Zasilacz?
Czy oplaca sie kupowac taka plyte jak podal konrad z DDR3 i kupowac kostke pod DDR3, to jest duzo lepsza wydajnosc niz DDR2? I czy nie zmiescilbym sie np do 150 tak. Ponadto czy kazda plyta glowna bedzie pasowala do mojej obudowy? Jest w sumie taka standardowa, nic specjalnego.
Kupowanie na allegro używanego (często zużytego) sprzętu komputerowego z niby gwarancją na 1-3miesięcy jest błędem .Za oszczędność 30-50 zł możesz mieć taką samą sytuacje ja obecnie -takie jest moje zdanie
Tylko, że z opisu nie wynika aby płyta była używana, piszą o wersji bulk. Jaka “niby” gwarancja? Sprzedaje firma i gwarancja 3 miesięczna należy się kupującemu jak psu buda jak wynika z umowy. I BTW Biostar to dobra firma. Autor wątku chce jak najtaniej i jak najlepiej, nawet podaliśmy linki z tego samego sklepu, ale innych płyt.
Ja nie pisze że firma Biostar produkuje złe płyty ,dziwne żeby nowa płyta przeleżała bez opakowania 4-5 lat na półce . Kupowanie używanych (nowych)z 3miesięczną gwarancją to loteria ,może się okazać że za 3-4 miesiące będzie szukał kolejnej płyty .Oczywiście może tak nie być ale ja jestem sceptycznie nastawiony . Przeglądałem kiedyś ofertę tego sklepu (szukałem płyty z chipsetem p45) ,na nowe płyty dawali gwarancje od 3 do 24 miesięcy ale ceny mnie powaliły na kolana .
Panowie dwie wiadomości, jedna zla - karta graficzna jest takze do wymiany, koles mowil ze poszlo jakies przepiecie i z ta karta to jakas loteria, ona raz sie wlacza tak na 15-20 uruchomien. Dobra to taka ze zdobylem pieniazki na wymiane sprzetu, tak do 400 zl. Czy to jest dobry zestaw, czy bedzie tak samo wydajny jak poprzedni , przypomne :
■■■■■■■ jasna… Tak się rozpisałem i kot mi zamknął przeglądarkę nawet nie wiem jak…
Teraz w skrócie, za 400zł kupisz dwurdzeniowy procesor Athlon II, płytę główną z najnowszym socketem AMD AM3+ (np. ASUS M5A78L-M LX), 2-4GB pamięci DDR3. Sprzedaj stary procesor to jeszcze coś dokupisz, albo lepsze modele.
Płyta ma zintegrowaną kartę graficzną, którą w przyszłości możesz zastąpić nową, obsługuje najnowsze ośmiordzeniowe procesory AMD (do 95W TDP i zero podkręcania, ale zawsze) i co… chyba tyle.
Moim zdaniem lepsze coś takiego niż pchanie się w Intela na s775, szczególnie, że już tylko procesor Ci pozostał.
Z ciekawości - jak tak wszystko padło, jaki masz zasilacz?
Na kartę gf 430 szkoda pieniędzy - ta płyta asus nad którą się zastanawiasz ma kartę graficzną zintegrowaną (do internetu i filmów może być).Szymek 1987 dobrze mówi ,powinieneś się zastanowić nad zmianą platormy . Może to zasilacz jest sprawcą tych problemów .
Taką dostałem informacje że padło, zasilacz to Chieftec 450W. Z tym że ja wiem że w ten komputer nie będę już pakował pieniędzy, musi on mi jeszcze starczyc do sprawnego, w miare szybkiego korzystania z internetu, filmow, muzyki, obslugi sprzetow jak telefony, drukarki etc. do grania niedzelnego w UO, LoL; do innych gier wykorzystuje xboxa - gdzies do przyszlego roku pozniej inwestuje w laptopa raczej. Wiec potrzebuje sprzet za ta cene najbardziej wydajny na teraz.
Wiesz, ja bym zmienił platformę na AMD, wszystko będzie NOWE, a wydasz w sumie tyle samo. Karta którą podałeś GT430 jest gorsza od starej 8800GTS, używaną 8800GTS na Allegro kupisz już za 100zł.
Musisz sam się zastanowić, bo obydwie platformy masz już podane na talerzu.
do tego te ramy geila i karte radeona w pozniejszym czasie bo podejzewam ze nvidii beda sie gryzly, ale czy 3 karty graficzne (w przypadku 2giego procka) to nie za duzo?
Drugi podany procesor nie pasuje do tego gniazda, więc problem sam się rozwiązał. W przypadku karty zintegrowanej, wyłączasz ją i nic się z niczym gryźć nie będzie
Ramy GoodRam mogą być tańsze i wcale nie są gorsze - Polska firma
– Dodane 30.11.2011 (Śr) 22:45 –
PS. Mówisz, że grasz na X360, ok wybierzesz starą płytę z s775 z tym procesorem co masz, a jak Ci cegła spadnie na głowę i będziesz chciał grać na PC w nowe gry? Wtedy taka płyta z AM3+ tylko czeka na rozbudowę…