Jaka płyta główna pod AMD Athlon 1700XP

Ponieważ nie ma za dużo czasu, żeby poświęcić go na przeglądanie ofert sklepów, czy mógłby mi ktoś polecić dobrą płytę (za rozsądne pieniądze:) ), pod AMD athlon 1,460 MHz? Nie mam zbyt dużych wymagań, najlepiej żeby posiadała 5 slotów PCI (głównie o to mi chodzzi, bo mam trochę urządzeń), kość DDR taktowaną mam częst. 333MHz, dźwięk i LAN na płycie.

Pozdrawiam!

może ECS K7VTA3? Na chipsecie Via KT333, ma 5 slotów PCI, obsługuje DDR do 333MHz a na allegro można już tą płytkę dostać za jakieś 80zł.

Ewentualnie jak masz do wydania ponad 100zł to można się rozejrzeć za czymś na KT400A, lub jeszcze lepiej KT600. Najtańsze płyty z nForce 2 to min. 150zł więc już jest spora różnica w cenie…

albo Abit NF7 - super płyta pod tego athlona jedna z najlepszych.

dzięki za podany przykład, obejrzałem dokładną speyfikację płyty i troche to nie to co Chcę. Moja to wina,bo zapomniałem napisać w poście, że powinna mieć te 4 min. porty USB(2.0), no i w grę wchodzi nowe urządzenie. Kwota to tak do 350 zł. Obecnie mam firmy Asus(nie pamiętam oznaczenia modelu), ale zaczyna się psuć, no i w związku z tym będę ja wymieniał.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11111

http://www.apollo.pl/store/show_detail/18546 np.

z nową płytą pod socket A będzie ciężko w sklepach… bo niewielki wybór już mają. Troche lepiej jest na allegro, skoro masz do wydania aż 350zł to można już każdą płytę kupić :slight_smile: Polecam w takim razie jakiegoś ASUSa na nForce 2 Ultra np. A7N8X Deluxe, na allegro zazwyczaj są, a ceny zaczynają się od ok. 250zł ale zazwyczaj są to używane płyty. Więc trzeba wypatrywać okazji. Sprawdź też jaką płytę teraz masz :slight_smile: bo może się okazać, że wymienisz na ten sam model…

w sumie no to ten model byłby w miarę na moje potrzeby Asrock K7NF2-Raid. Ale zastanawiam się, czy czasem za jednym zamachem nie wymienić procesora. A modelu starej nie potrafie sobie przypomnieć, bo jestem poza domem. Obecna płyta jest super wg.mnie, ale niestety coś w niej zawodzi. Problem opisywałem już na forum.

pozdrawiam!

właśnie problem w tym, że jak w sklepie mają jakąś płytę na Socket A to zazwyczaj tego Asrocka, osobiście bałbym się go brać, nawet za 150zł, wolałbym za taką kasę kupić używaną (lub czesto na allegro prawie nową) płytę renomowanego producenta.

A co do wymiany procesora…

to aż tak dużej kasy nie opłaca się moim zdaniem w pakować w tą starą platformę.

Jaki rdzeń ma ten Athlon XP? jeśli jest na Thoroughbred B to spokojnie na takim Asusie możesz go podkręcić znacznie. I wtedy nie potrzeba wymiany proca, a dalej to już lepiej zbierać na nowy sprzęt.

rdzeń mogę sprawdzić dopiero za kilka tygodni:) Przemyślałem sprawę i na 90% wymienię procek także, poniewąż chciałbym PCta zrobić już na X lat:) dla rodziców, bo ja mam laptopa. Płyty bym nie wymieniał,ale jak już wspomniałem, sytuacja mnie zmusza( problem: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight= ) Także mam zamiar zmienić obudowę na ładniejsza:D

Dzięki wszystkim za porady!

niestety na allegro posucha w kwesti SocketA, ja jednak wolałbym kupić nowego Asrocka (co niedługo i tak muszę uczynić ze względu na to że mój Epox się już sypie a do tego obsługuje SDRamy), będziesz miał gwarancję i jak co wymienisz na nową (a jak nie będą mieli to dostaniesz z powrotem cash), bardzo ciężko upolować jakąś sprawną, zadbaną płytkę, wiekszość tego co jest na Allegro to syf (wiem bo przeglądam często), nie zapominajmy że Asrocki robi Asus i w przeciwieństwie do ECS którą podpowiada “COŚ” jest to lepsze rozwiązanie… co do zmiany procka to próbuj kręcić bo zmiana na coś szybszego przy tym Sockecie to wywalanie kasy w błoto, jak chcesz coś na X lat to bierz coś na AM2 bo Athlony dają radę i są relatywnie tanie (lepiej byłoby złapać coś na socket939 + athlon Venice 3000+ do kręcenia ale niestety z płytami też krucho) ,