Ponieważ nie ma za dużo czasu, żeby poświęcić go na przeglądanie ofert sklepów, czy mógłby mi ktoś polecić dobrą płytę (za rozsądne pieniądze:) ), pod AMD athlon 1,460 MHz? Nie mam zbyt dużych wymagań, najlepiej żeby posiadała 5 slotów PCI (głównie o to mi chodzzi, bo mam trochę urządzeń), kość DDR taktowaną mam częst. 333MHz, dźwięk i LAN na płycie.
może ECS K7VTA3? Na chipsecie Via KT333, ma 5 slotów PCI, obsługuje DDR do 333MHz a na allegro można już tą płytkę dostać za jakieś 80zł.
Ewentualnie jak masz do wydania ponad 100zł to można się rozejrzeć za czymś na KT400A, lub jeszcze lepiej KT600. Najtańsze płyty z nForce 2 to min. 150zł więc już jest spora różnica w cenie…
dzięki za podany przykład, obejrzałem dokładną speyfikację płyty i troche to nie to co Chcę. Moja to wina,bo zapomniałem napisać w poście, że powinna mieć te 4 min. porty USB(2.0), no i w grę wchodzi nowe urządzenie. Kwota to tak do 350 zł. Obecnie mam firmy Asus(nie pamiętam oznaczenia modelu), ale zaczyna się psuć, no i w związku z tym będę ja wymieniał.
z nową płytą pod socket A będzie ciężko w sklepach… bo niewielki wybór już mają. Troche lepiej jest na allegro, skoro masz do wydania aż 350zł to można już każdą płytę kupić Polecam w takim razie jakiegoś ASUSa na nForce 2 Ultra np. A7N8X Deluxe, na allegro zazwyczaj są, a ceny zaczynają się od ok. 250zł ale zazwyczaj są to używane płyty. Więc trzeba wypatrywać okazji. Sprawdź też jaką płytę teraz masz bo może się okazać, że wymienisz na ten sam model…
w sumie no to ten model byłby w miarę na moje potrzeby Asrock K7NF2-Raid. Ale zastanawiam się, czy czasem za jednym zamachem nie wymienić procesora. A modelu starej nie potrafie sobie przypomnieć, bo jestem poza domem. Obecna płyta jest super wg.mnie, ale niestety coś w niej zawodzi. Problem opisywałem już na forum.
właśnie problem w tym, że jak w sklepie mają jakąś płytę na Socket A to zazwyczaj tego Asrocka, osobiście bałbym się go brać, nawet za 150zł, wolałbym za taką kasę kupić używaną (lub czesto na allegro prawie nową) płytę renomowanego producenta.
A co do wymiany procesora…
to aż tak dużej kasy nie opłaca się moim zdaniem w pakować w tą starą platformę.
Jaki rdzeń ma ten Athlon XP? jeśli jest na Thoroughbred B to spokojnie na takim Asusie możesz go podkręcić znacznie. I wtedy nie potrzeba wymiany proca, a dalej to już lepiej zbierać na nowy sprzęt.
rdzeń mogę sprawdzić dopiero za kilka tygodni:) Przemyślałem sprawę i na 90% wymienię procek także, poniewąż chciałbym PCta zrobić już na X lat:) dla rodziców, bo ja mam laptopa. Płyty bym nie wymieniał,ale jak już wspomniałem, sytuacja mnie zmusza( problem: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight= ) Także mam zamiar zmienić obudowę na ładniejsza:D
niestety na allegro posucha w kwesti SocketA, ja jednak wolałbym kupić nowego Asrocka (co niedługo i tak muszę uczynić ze względu na to że mój Epox się już sypie a do tego obsługuje SDRamy), będziesz miał gwarancję i jak co wymienisz na nową (a jak nie będą mieli to dostaniesz z powrotem cash), bardzo ciężko upolować jakąś sprawną, zadbaną płytkę, wiekszość tego co jest na Allegro to syf (wiem bo przeglądam często), nie zapominajmy że Asrocki robi Asus i w przeciwieństwie do ECS którą podpowiada “COŚ” jest to lepsze rozwiązanie… co do zmiany procka to próbuj kręcić bo zmiana na coś szybszego przy tym Sockecie to wywalanie kasy w błoto, jak chcesz coś na X lat to bierz coś na AM2 bo Athlony dają radę i są relatywnie tanie (lepiej byłoby złapać coś na socket939 + athlon Venice 3000+ do kręcenia ale niestety z płytami też krucho) ,