Jaka płyta pod C2D obsługująca SLI z dobrym O/C

Witam.

Poszukuję, j.w, płyty pod procek Core 2 Duo E6420. Zalezy mi aby obslugiwala tryb SLI. Poczatkowo, z powodu dosc okrojonego budżetu plauje kupić GeForce 8600 GTS Asus 256MB HDTV & DVI (PCI-E) lecz w miare upływu czasu oraz przypływu wymagań i budżetu chciałbym zrobić SLI. Jaką płytę byście mi polecili??

PS: czy dla SLI bede potrzebowal dwoch identyczny kart czy bede mogl kupic 8800?

Zapomniałem dodać, że mogę przeznaczyć do ok 500zł na płyte.

Zależy mi również na dobrym O/C, procek (C2D E6420) będzie miał 4MB Cache2 więc mam nadzieje, że coś od siebie da :slight_smile:

z tanich to foxconn ip35a z drogich dfi lanparty ip35.

Dwóch takich samych

Lepiej kupić płyte leszpą bez sli x16 i później jednego 8800gts/gtx

Foxconn P35A

Testy płyt pod C2D masz na egielda.com.pl

Jeżeli chcesz wybrać dobrą płytę do OC to przede wszystkim wybierz taką która ma chipset nVidia i w której dwa złącza PCIe prcują z pęłna mocą x16. A z pęłną mocą pracuja chipsety nVidia 680i i 680i LT.

Niby dlaczego? Np: na chipsecie P35 lub i965 niektóre płyty też bardzo dobrze się kręcą.

kolejny ewidentny przykład braku zrozumienia czytanego tekstu, nie będę pisał dlaczego bo i tak nie zrozumie…

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-20

masz tu podsumowanie wybierz to co ci się podoba

w skrócie

Asus P5N-E SLI

Gigabyte N650SLI-DS4

MSI P6N SLI V2 ver. 1.0

zakup 8600GTS to poroniony pomysł albo Palit 8600GT Sonic + identyczna wydajność dużo niższa cena lub wstrzymać się do listopada/ grudnia i kupić kartę na chipie G9x za około 150-200 dolarów przede wszystkim tym różniąca się od 8600GT że ma 256 vs 128 bit.

a co sądzicie o TEJ płycie?

Obsluguje pamięci 800MHz, ma całkiem dobry SLI, chipset nVidia (do tego akurat nie jestem w pełni przekonany). Cena rówież jest atrakcyjna. Co o tym sądzicie?

PS: co do grafiki, to chyba jednak zdecyduję się na Palit GeForce 8800GTS 320bit. Jest nieco droższy (ok 999zl kosztuje) ale jednak szyna pamięci i potoki renderujące robią swoje…

Do SLI chciałeś chipset AMD?

FSB wyciąga 430-450