Moja stara dobra płyta główną GA-H77-DS3H (rev. 1.1) z i5 3470 lub do kupienia MSI Z97 GAMING 3 ( celuję w i5 4690).
Kompa składam siostrze niepełnosprawnej która ma jeszcze starego PC a chce żeby miała trochę nowszego ( bez wnikania w szczegóły powiem tylko że zmieniłem plany ).
Obecnie brakuje tylko mobo i CPU. Czy lepiej zostać przy tym co mam czy lepiej wymienić na w/w płytę główna (MSI)
Mam PSU, budę, ram 16GB, dysk SSD 500GM M.2 i RX 570 8GB, chłodzenie CPU.
Nic nie wymieniaj.
Ten zestaw w swojej klasie jest OK, dalsze inwestowanie w 10 letnia “nową płytę”… no sam rozumiesz chyba nikły sens takiej akcji. Jak masz za dużo pieniążków, to kup jej i7 używaną, bardziej sie ucieszy.
Ewentualnie zamiast i7 - jeśli ma być bardziej budżetowo - możesz kupić jej Xeon E3-1275 v2. Na Aliexpress do kupienia za fajne pieniądze. Sam zmieniłem 2 miesiące temu w komputerze u dzieci. Ale tam przesiadka z i3 była, więc był spory przyrost wydajności.
No rozumiem. Jak myślisz znajdzie się nowszy set do 1000zł mobo, cpu i pamięć ram ( no mogę dorzucić trochę kasy ale to już max 1200zł bo więcej nie mam) .
Będzie, ale … nie polecam.
Za Ryzena 3100 dasz z 450 zł
Za płytę ze 350
Za 16 GB RAM to 300
… i efekt modernizacji będzie bardzo zbliżony do wstawienia najtańszej i7 na tej podstawce, która będzie kosztowała 1/3 tej ceny. Jedyną różnica będzie wiek i gwarancja, ale jak Twoja płyta działa “git”, to bym nie generował kosztów.
Gdybyś dołożył zysk ze sprzedaży komputera, to można by zaszaleć, ale i Ryzen / i7 spokojnie rx570 obsłużą i w grach raczej karta, nie procek będzie ograniczała.