Dokup sobie 1 GB ramu na allegro są za śmieszne pieniądze. Ja na swoim starym kompie używałem oper 12.16 i dalej jej używam na nowym. Powyłączałem w niej kilka niepotrzebnych wodotrysków, do tego wtyczki adblock i ghostery.
Wg mnie również opera 12.16 to dość dobre rozwiązanie plus koniecznie: adblock i ghostery, choć raczej AdblockPlus plus polskie filtry, niestety jest trochę uciążliwe ich dodanie z tej strony:
Każda przeglądarka będzie Ci mielić dyskiem - ani silników, ani samych przeglądarek nikt nie optymalizuje pod taką ilośc pamięci.
Spróbuj Maxthon - na Xp z 512 RAM zjada mi ~130MB przy dwóch otwartych kartach. W wersji 4 można przełączać silnik między WebKitem i Tridentem. O płynności przy 256 RAM lepiej nie myśleć, co najwyżej o znośnej pracy ze statycznymi treściami.
IE8 nie wspierane? Dziś wyszła aktualizacja zabezpieczeń (prawdopodobnie ostatnia, ale jednak).
Ja bym pozostał przy Mozilli, wg mnie jedyna przeglądarka, która się jeszcze jakoś nadaje na słabsze komputery. No, ale zainwestować parę złotych w choćby 512 MB RAM by nie zaszkodziło.
512 mb to absolutne minimum do neta, z windowsem xp
Na 256 to sobie co najwyżej możesz w notatniku popisać, a nie neta przeglądać
Cała pamięć idzie na system, jak uruchomisz przeglądarkę to zacznie mielić dyskiem. Szkoda nerwów. Lepiej dokupić RAM
Ale jak się uparłeś na to przeglądanie neta na 256 mb to firefox powinien najmniej mulić
Z tego co wiem z firefoksem jest tak, że dużo zależy od karty graficznej. Na przykład na niektórych modelach ATI i intela chodzi wyraźnie gorzej niż na kartach od nvidii
Przede wszystkim nie instaluj adblocka, ponieważ potrafi ciągnąć kilkadziesiąt mb RAM, ani innych wtyczek
Jak chcesz blokować reklamy to zainstaluj adfendera (bardzo lekki program), musisz jedynie dodać ten filtr:
U mnie IE 11 bierze najmniej pamięci ze wszystkich przeglądarek, dlatego coś nie chce mi się wierzyć w tą zasobożerność IE8.
Warto ją chociaż przetestować jak będzie chodziła na tym sprzęcie. Bezpieczeństwem sobie nie zawracaj głowy, bo i tak masz już niewspierany system, tylko walcz o każdy mb pamięci. Powyłączaj zbędne usługi i programy w autostarcie których nie potrzebujesz. Albo zainstaluj sobie debiana z lekkim menedżerem okien np (fluxboxem czy openboksem), jak go dobrze zoptymalizujesz to powinno ci zostać co najmniej 150 mb wolnej pamięci
IE 11, a IE 8 to zupełnie inne wersje. Za czasów 8 MS nie stawiał tak na lekkość przeglądarki, dopiero później zaczęli się tym interesować. A poza tym IE 11 najmniej pamięci pożera przy 1-2 kartach, przy większej ilości robi się z niej taka sama krowa jak Chrome czy inne.
W miarę lekkie przeglądarki to SlimBrowser i SlimBoat. Ponadto dość ciekawa jest QupZilla, do pobrania stąd: http://www.qupzilla.com/download#windows . Widziana jest jako Safari, ma wbudowanego Adblock i rozszerzenie, dzięki któremu trzeba kliknąć by odtwarzać filmy, np. na YouTube.
Ponoć w przyszłości ta przeglądarka nie będzie wspierana przez YouTube, nie wiem czemu.
Co do innych wersji Firefox, to Light (Firefox) rzeczywiście jest ciekawa, jednak ja polecam albo Pale Moon (najlepiej 64-bit), albo Cyberfox.