Jaka przeglądarka internetowa w linuxie?

Witam! Korzystam z ubuntu i przesiadłem się z chromium na firefoxa, niestety zauważyłem że strony ładują się dłużej a filmiki na youtube czasem przestają się ładować. Czy może być to wina FF czy poprostu jakaś zła konfiguracja?

I która przeglądrka jest na linuxie najszybsza i najlepsza? :slight_smile:

firefoxa już coraz mnie osób poleca, ja używam chrome i chromium, ale możesz sprawdzić midori :wink:

To pozostaje Chromium,Opera,SeaMonkey

Chrome zjada coraz bardziej więcej zasobów, opera ma kryzys i nie wie co robić ze swoją przeglądarką, firefox ma coraz mniej dodawanych nowych funkcji, a dużo zmian w interfejsie, Midori jest niedopracowana, konqueror wolno ładuje strony i ma problemy z filmikami na YT. ja polecam nadal używać firefoksa, ale starszej wersji (najlepiej FF 20) i jakieś dodatki typu speed fox.

Firefox działa tak samo jak na systemach Windows. Filmy odtwarzane na youtube nie zależą od przeglądarki tylko od Flash Playera. Możliwe, że z nim masz problem.

Firefox najlepszy :wink: oczywiście w wersji x64, problem z YT może powodować Flash (tfu!)

Z takich, których są najszybciej aktualizowane to Chrome albo Firefox. Opera dla Linuxa praktycznie umarła (BTW. dla mnie wszędzie umarła), pozostałe bazujące na silniku Firefox datę wydania mają trochę odległą. 

No to chyba nic nie poradzisz na flasha nie?

Na flasha dobry jest tylko Chrome, gdzie masz wbudowaną wersję 11.9, a nie “linuxową” 11.2. Na YT działa już HTML5.

Ja na 11.2 w FF nie narzekam.

Jeśli używasz flasha tylko do YT to sprawdź program Minitube :wink:

VLC odtwarza też YouTube, wystarczy wkleić link.

Ja używam chrome do stron z flashem (wiadomo dlaczego) a firefoxa bez flasha do reszty (nie instaluje w ogóle flasha do Firefox bo po co? Dzięki temu nie muszę się bawić w adblocka).

google chrome polecam sam instalowałem na kilku dystrybucjach linuxa i nie mam zastrzeżeń 

Chromium lub Iceweasel, nic więcej.

Za to z przeglądarkami ‘lekkimi’ może być problem…

Przy użyciu skryptu GreaseMonkey można nawet podmienić flashowy odtwarzacz odtwarzaczem VLC lub MPlayer, wiec można mieć go jako domyślny w przeglądarce i nie trzeba uruchamiać go osobno.