Jaka przeglądarka zamiast Firefox?

Przetestowałam:
PaleMoon - 1/4 dodatków z FF nie chciała działać
Slimjet - jak wszystkie chromowate ma o wiele mniejsze możliwości personalizacji od FF (nie mogłam nawet usunąć ikon folderów z zakładkami na pasku zakładek), ale najbardziej odrzucają mnie w nim niezwykle szpetne, przestarzałe ikony przycisków. Zalety: fajny wbudowany translator i wygodne wyszukiwanie w nowej karcie z poziomu paska adresu oraz możliwość autoukrywania paska zakładek. Nie wiem jak z obsługą RSS, bo tego jeszcze nie sprawdziłam, ale subskrybowane kanały nie zaimportowały mi się razem z zakładkami FF (były jako folder na pasku zakładek) i nie wiem jak je tam przekleić :frowning:
Vivaldi - najlepiej wygląda, ale z funkcjonalnością już gorzej. Brak wbudowanego translatora i żadnego sensownego nie mogłam znaleźć. Brak obsługi RSS, ale podobno można zainstalować dodatek. Wyszukiwanie z poziomu paska adresu nie pozwala wygodnie otwierać wyników w nowej karcie - trzeba dodatkowo przyciskać klawisz Alt albo Shift.
Import wyszukiwarek z Firefoxa nie powiódł się ani na Slimjet ani w Vivaldim (obydwie przeglądarki niby oferowały taką opcję) i musiałam dodawać je ręcznie.

Na chwilę obecną używam Cyberfoxa, który idealnie zastępuje starego liska i nawet jest od niego lepszy i szybszy. Obsługuje wszystkie dodatki i bez problemu przeniosłam wszelkie ustawienia oraz zmiany wyglądu. Zdaję sobie jednak sprawę, że pewnie nie będzie już rozwijany, podobnie jak i same dodatki ze starego FF.

Nie wiem, co jeszcze warto przetestować. Czy jest coś, co łączy zalety Slimjet z przyjemnym wyglądem Vivaldi (pasek boczny, ładne ikonki, możliwość ustawienia pasków u dołu okna oraz usunięcia ikon folderów z zakładkami)?

1 polubienie

Iridium
https://iridiumbrowser.de/

1 polubienie

Hmm, a czy to Iridium jest w ogóle po polsku? I może coś więcej o tym? Jakieś szczególne zalety (poza szybkością, bo ta mnie akurat niezbyt interesuje)?

Fork dla zwiększenia prywatności?

1 polubienie

Mnie interesuje jak największa funkcjonalność, możliwości konfiguracyjne, personalizacja, energonomiczny interfejs. Szybkość i prywatność już znacznie mniej, a w każdym razie nie są priorytetem. Także prosiłabym o coś pod tym kątem

1 polubienie

A próbowałaś Chrome?

A w czym Chrom jest lepsze od Slimjeta? Ma jakąś dodatkową funkcjonalność?
@Edycja:
Vivaldi i Slimjet (nowy FF także) - kolejna przykra niespodzianka: brak informacji o stronie. Po kliknięciu na ikonę w pasku adresu niby są informacje o stronie, ale zupełnie nie takie jakich oczekiwałam. To są raczej ustawienia a nie informacje. A gdzie znajdę takie jak np. w Cyberfox lub starym FF: https://i.imgur.com/zNIa6wN.png, gdzie miałam zakładkę Media i mogłam sobie z niej skopiować bezpośredni adres obrazka, np. favikonki strony? To coś, z czego często korzystam i nie wyobrażam sobie braku dostępu do tych informacji.
Brakuje mi również przycisku restart i nawet takiej pierdoły nie znalazłam wśród rozszerzeń do Chrome.
No lipne te przeglądarki :frowning:
Wygląda na to, że nie ma na tą chwilę żadnej godnej i jednocześnie przyszłościowej alternatywy :frowning:

Co do mojej ostatniej wypowiedzi, w tym temacie, myliłem się. Adblock w FF, działał od razu, po zaktualizowaniu do wersji 57. Nie wszystko można brać “pochopnie”.

Adblock plus stracił wygodne dezaktywowanie pojedynczych filtrów, co nagle wymusza naukę tworzenia wyjątków / filtrów dezaktywujących inne, więc wciąż muszą to dopracować i dodać bloker reklam spod prawego klawisza myszy jak nie ma listy co by to wyciniała po zgłoszeniu błędu z stroną.

1 polubienie