Z jaką przekątną ekranu wybralibyście do laptopa gamingowego 15,6" czy 17,3"?Jaką polecacie?
17" na 15" trochę męka, ale w strategie pogra. Ewentualnie za różnicę w cenie monitor.
17 i więcej, byleby podzespoły dały radę
Do grania codziennego 17
Do niedzielnego grania 15
A jeśli 17 to za mało warto pomyśleć o dodatkowym monitorze.
17tka to zawsze nieco przestronniejsza obudowa (ciepło, ciepło…).
Zależy czy musisz nosić,
jeżeli wcale, to desktop
Jeżeli rzadko, to 17, ergonomia + pewnie lepsza wentylacja.
Jak codziennie, to cierp z 15 i w domu monitor dodatkowy
Ogólnie sugeruję 17, jest mało poręczne, ale komfort jest lepszy przy długiej pracy.
Na chwilę obecną zakładam, że ze starym lapkiem będę podróżował, a ten postawiłbym jako bardziej stacjonarnie w domu, ewentualnie żeby zabrać go do drugiego mieszkania i odwrotnie.
Monitora na chwilę obecną nie przewiduję, ale w pokoju mam TV 40" 200Hz czy na takim telewizorze można się pokusić aby podłączyć Lapka i na nim grać… Czy ktoś z was próbował tak robić, żeby zaadoptować TV jako monitor…?
Oczywiście, że tak. W takim razie olej rozmiary ekranu, 15" będzie mocniejszy w tej samej cenie (w ogóle są najtańsze).
Najlepiej poszukaj laptopa z i5 8300h i GTX 1650 (chyba że masz większy budżet) i fajnie pograsz na tym TV.
Bez problemu, tylko na taka okoliczność spraw sobie jakiegoś pada na usb, inaczej będzie kiepsko
Nie wiem tylko jak (bardzo okropnie) będzie wyglądało HD/Full HD , dla uzyskania 100+ FPS, rozciągnięte na 40 cali. Może linijka będziesz mierzył piksele;)
W chwili obecnej mam rozkminkę którego lapka wybrać parametry takie jak wspomniałeś:
https://www.x-kom.pl/comparison/502017,503100,501720
Pojawiło mi się jeszcze jedno pytanko… Czy jeśli sparuję lapka z TV poprzez WiFi to czy nie będzie dużych opóźnień? Czy lepiej połączyć poprzez HDMI?
Swoją drogą co sądzicie o ww. MSI?
8300h vs 9300h róznica minimalna, syntetycznie rzędu 5% , ta sama architekrura etc. https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-8300H-vs-Intel-i5-9300H/3254vs3448 Reszta elementów identyczna W tym układzie więcej bym dał mu zysku po wzięciu 8300 i dokupieniu za zaoszczędzone 200 zł drugiej kości pamięci 8 GB
PS. I jeszcze rada dot. anonimowości w sieci, niech sąsiad wklejając porównania laptopów nie podaje punktu odbioru w Sz.
Marcin dobrze gada! Bierz z 8 generacja i 16 GB ramu nigdy nie za mało
Pojawiło mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie baterii i czasu pracy na niej. W sieci nie znalazłem jednoznacznej informacji. Czy bateria li-polymerowa będzie 2 razy dłużej działała niż bateria li-jonowej przy tej samej pojemności?
Nie. Polimerowa różni się od jonowej tylko tym, że elektrolit jest w stanie stałym, a nie ciekłym - dzięki temu bateria może mieć niemal dowolny kształt. Różnica może by też w objętości. Bateria po-li 3000 mah jest mniejsza niż li-ion. Różnicy w długości działaniu przy fabrycznie nowej baterii zero.
15 calowe są z reguły tańsze patrząc na konfiguracje. Nie podałeś informacji jakie masz wymagania.
-
Kwota przeznaczona na zakup:
-
Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
-
Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
-
Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
-
Osobiste preferencje:
-
System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
Patrząc na wcześniejsze porównanie to zgaduje że około 3,5k bez systemu, do gier.
Z alternatyw dla MSI jest jeszcze kadłubek na bazie Clevo
Dream Machines G1650-15 i5-9300H/8GB/480 GTX1650
Ewentualnie ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512/Win10
Matryca z odświeżaniem 120hz dodatkowo system o wartości 400-500 zł w cenie.
- Kwota wstępnie planowałem 3k, ale nic sensownego za tę cenę nie znalazłem więc chciałbym zamknąć się w 3,5k PLN
- Nad matrycą się zastanawiam… kusi mnie 17,3, ale może okazać się on nie praktyczny przy tym rozmiarze,
- Zastosowanie praktyczne do pracy biurowej, obsługa multimediów, ale i żeby poszły takie gry jak Frostpunk, Witcher, itp.
- Matryca antyrefleksyjna/matowa, ze względu że mam pokój od południa to słońce towarzyszy mi od południa do wieczora.
- Obsługa jakiegoś programu graficznego typu GIMP
- W10, ale to osobno dokupię
DM to całkiem ciekawa propozycja…
W Twoim budżecie nie ma nic sensownego z ekranem 17 cali. Najtańszym, ale przekraczającym budżet o 100 zł wydaje się ten laptop:
Problemem może być pojemność dysku - tylko 512 GB, ale to SSD więc na plus. Zawsze idize dołożyć HDD później.
Jednakże jeżeli Twój budżet wychodzi w tym momencie ok 4k, bo system chcesz dokupić osobno, co imo jest nieopłacalne to możesz patrzeć już na ekrany 17 cali czy 16 GB RAM:
Bierz laptopa z sytemem, bo wychodzi taniej.
praktyczny bezie, jego rozmiar to jakieś 5cm więcej na bok i z 500 gr, czyli szafy całej nie zajmie. Większy problem, to co Lordek napisał, koszt. Musi być 1650 jak chcesz pograć, nie popróbowaćgrać
Bierz 17tkę - inaczej od razu planuj kupno monitora. Skoro miejsce nasłonecznione to sugeruję wybór matrycy IPS, w miarę “jasnej” (>300 cd/m2). Informacje/testy konkretnych modeli laptopów znajdziesz na notebookcheck i laptopmedia.