Jak w temacie. Dodam, że wystarczy mi granie w full hd i w średnio-wysokich ustawieniach w granicach 30-40 FPS.
Specyfikacja
Procesor i5 2400
Płyta główna asus p8h61-mx
4 gb ram (po wymianie karty dojdą kolejne 4)
Obecna karta hd 7770 od gigabyte wersja oc
Zasilacz 500 W marki tracer (słyszałem opinie, że są awaryjne i mogę spalić komputer, ale u mnie działa od kilku lat i odpukać, narazie wszystko ok)
Najlepiej wyjdzie chyba GTX 960. Masz jeszcze do wyboru GTX 770, ale za kilka % więcej wydajności masz znacznie wyższy pobór prądu (1x6 pin w GTX 960 i 1x6pin + 1x8pin w GTX 770). Może okazyjnie gdzieś trafisz wersję 4 GB, ale więcej jak 650 zł nie ma co dawać, bo kolejne 100 zł daje nam GTX 1050 Ti nówka sztuka o niemal identycznej wydajności (no trochę więcej w stronę 1050 Ti).
Do 500 zł można jeszcze znaleźć GTX 1050. Będzie lepsza od GTX 960?
Jak znajdziesz, to brać. Wydajność zbliżona, ale zmniejszono pobór mocy względem 960:
960 występuje w wersji 4GB, no ale to już przynajmniej 650 zł, a wtedy chyba lepiej połasić się na GTX 1050 Ti.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mam pamięć ram 4 gb w jednej kości firmy Corsair, taktowanie 1600 mhz (płyta obsługuję taktowanie do 1333 mhz więc zmniejszone). I nie wiem jaką pamięć mam teraz dokupić. Czy pamięc innej firmy będzie działała?
Powinna działać, ale przy kości innego producenta może nie działać DualChannel, choć to nie reguła. Ważne, by druga kość miała te same timingi i opóźnienia. Zainstaluj GPU-Z i daj screen z zakładek Memory oraz SPD.
GPU z mam. Idę robić screeny (pisze z telefonu )
Jeżeli Twoja kość wygląda mniej-więcej tak jak ta:
To właśnie tę masz kupić. Ta kość co masz pochodzi z jakiegoś zestawu kości (wygląda na 4x4 GB), bo na to wskazują oznaczenia, ale poza oznaczeniami nie ma żadnej różnicy. Jeżeli nie chcesz kupować na morele nówki, to na allegro są używane nawet po 120 zł:
Jeżeli jeszcze chciałbyś gdziesz poszukać tej kości to kieruj się oznaczeniami CMZ4GX3M1A1600C9 - liczba za pierwszymi literami “CMZ” oznacza z jakiego zestawu jest kość. 4 jedna kość, 8 to dwie kości po 4 GB i 16 cztrey kości po 4GB. Ta liczba nie ma żadnego znaczenia. Po prostu ktoś wyjął kość z zestawu i sprzedaje osobno i na pewno będzie pasować. Są jeszcze kości z dodatkowym oznaczeniem na końcu, za “C9”, m. in. z literą “B” co oznacza tylko i wyłącznie kolor modułu - B to akurat Blue, czyli niebieski, lub “R” czyli Red, czerwony, które też będą pasować.
A co jeśli chciałbym kupic kość innej firmy?
Czyli to tez będzie odpowiednie, bo wydaje mi się, że taka dokładnie mam http://allegro.pl/corsair-vengeance-4gb-ddr3-1600mhz-cl9-i7355942684.html
Jeżeli inne kości to musisz się kierować tym:
Latency 9-9-9-24
Voltage 1.5V
Na 99% to są te kości. Corsair tylko Te moduły co Ty masz “ozdabiał” takim radiatorem. Możesz zapytać sprzedawcę o numer - będzie na samych kościach lub na pudełku.
Czyli takie coś powinno sie nadać https://www.morele.net/pamiec-elixir-4gb-1600-mhz-ddr3-cl9-dimm-nanya-elixir-nanya-ddr3-4gb-1600-udimm-m2f4g64cb88b4n-di-442433/
Masz w fajnej cenie na 100% pasujące kości. Po co kombinujesz z innymi? Te z linku mają timingi 11-11-11, a potrzebujesz 9-9-9
Masz racje, jutro zamawiam