Jaką wybrac mysz A4Tech X-718 Fire czy A4Tech X-750 F

Mam problem z wyborem, raczej roznią sie one tym ze jedna jest optyczna a druga laserowa, duzo osob choc nie wiem dlaczego polca tą optyczną wiec lepiej chyba optyczna ale co sadzicie o tym, a planuje mysz do 100zł??

• ma lepszą rozdzielczość pracy (2500 dpi)

X-718 ma 2000

Miałem ten sam problem i testowałem oba modele (oba pożyczone od znajomych). Oto moje spostrzeżenia: X-718 ma czujnik optyczny o rozdzielczości 2000 dpi (czyli coś takiego jak ten montowany w myszach Razer’a). Technika ta jest chyba bardziej trafiona jeśli chodzi o myszki. W modelu myszki X-750 masz czujnik laserowy o co prawda większej rozdzielczości, bo aż 2500 dpi - jednak na tych wysokich rozdzielczościach precyzja kliknięć nie jest już taka dobra. Ja osobiście z tych dwóch postawiłem na optykę 2000 dpi i kupiłem A4tech X-718F i tutaj taka moja mała rada: oba modele można dostać w kilku wersjach kolorystycznych, ja wybrałem taką grafitowo-czarną gdyż w tej drugiej wersji (srebrno-czarnej) dość szybko ulega wytarciu ten posrebrzany pasek. Niestety A4tech się tutaj nie popisało zważywszy na to, że mysz ma 2-letni okres gwarancyjny. Jeśli chodzi o X-750 to najlepszym wyborem byłby zakup tego lub tego modelu. Tutaj podobnie jak poprzednio występuje także chromowana wersja, na której również szybko widać “efekt wytarcia”.

TUTAJ znajdziesz test porównawczy myszy Microsoft Laser 6000 i A4Tech X-750F. Na końcu autor wspomina o wątpliwej precyzji myszy X-750 na wysokich rozdzielczościach i wini za to układ optyczny, czyli jesteśmy podobnego zdania :).

Życzę miłego czytania i pozdrawiam.

Dam przykład z Razera Diamondbacka:

optyka bije na głowę

więc z czym do ludzi… znajdź mi taką myszkę ale nie Razera :n00b:

a poza tym rodziekczość dpi: niby im większa tym lepsza mysz, a wcale nie! poczytaj testy tego Razera a się przekonasz

Razer kosztuje ~150 zł, a X-750 F ~60 zł

Ja wybrałem X-750 F :slight_smile:

Sam testowałem te myszy, ba… nawet sprzedałem kilka takich myszek na Allegro. Jednak miałem do czynienia tylko z myszkami Razer Diamondback i Pro v1.6, ale i tak muszę przyznać, że myszy są bardzo dobre.

Faktycznie z tym porównaniem do optyki Razera przesadziłem, chodziło mi raczej o zasugerowanie dość wysokiej jakości sensora optycznego w porównaniu do innych myszek oferowanych na rynku (w tym przedziale cenowym co wymienione myszki A4tech). Wiadomo, że Razer to inna półka, jednak też inna cena, dużo inna - co też zanznaczył @ sebanhs. Każda z firm ma swoje innowacyjne rozwiązania, które opatentowała i stosuje w swoich produktach. To tak jakbyś napisał: znajdź mi procesor inny niż AMD z zaimplementowanymi instrukcjami +3dNow! Litości…

Natomiast co do pojęcia Newbie, to kolego następnym razem upewnij się 3x zanim użyjesz określenia, którego znaczenia najwyraźniej do końca nie znasz :stuck_out_tongue: .

Magia cyferek, nie?

Napewno ci się przyda 2500dpi

Zresztą w testach tej myszy, nie przekracza 2100dpi max

“Chwit Markieetińgowy”

źródło: http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Noob

:stuck_out_tongue:

Ano właśnie:

Radzę przeczytać całą regułkę, a szczególnie ten fragment o odmianach. Wierzę, że przyswoisz sobie tą regułkę i następnym razem 3x pomyślisz przed przypisaniem komuś tego “zaszczytnego statusu” :P.

Przepraszam z Off-topic, zresztą ten temat jest już dla mnie skończony.

Wracając do tematu, @deejay_deejay czytałem wiele opinii i testów na forach internetowych. Myszka X-718F zgrania o wiele lepsze opinie, być może dlatego że po jej następcy tj. X-750F spodziewano się o wiele lepszych osiągów, a może dlatego że po prostu jest lepsza :slight_smile: od swojego następcy. Ja nie inwestowałem w laser tylko w podczerwień i jestem w pełni zadowolony, czego i Tobie życzę.

Ja mam X-750F i w gierkach bije kolegow z gownianymi myszkami.

POLECAM X-750F.