Jaki antywirus-free?

Witam.

Od 5 lat korzystam z darmowego antywirusa Avast.

Niestety po ostatniej aktualizacji stał się bardzo uciążliwy, nie można już normalnie korzystać z przeglądarki, ani poczty

WSZYSTKO JEST PODEJRZANE, nadgorliwość antywirusa zaczyna mnie irytować.

Jaki darmowy antywirus jest w miarę dobry, oprócz Awiry

Dlaczego nie Avira? Używam 10 lat i nie wiem, co to są wirusy! Ale jeśli Ci nie odpowiada, to chyba poleciłbym jedynie AVG Free.

Comodo? Za free masz cały pakiet, nawet dla firm.

Prawie każdy będzie dobry jak będziesz używał sieci z “głową” :wink:

U mnie z Avastem na kilku komputerach problemów brak - zero nadgorliwości.

:roll:

Lubię Avasta, ale jak wyżej, jednak teraz zaczął certyfikować program pocztowy i za każdym razem muszę

zgadzać się na otwarcie poczty, ponieważ następuje monit np: poczta.onet "Nieznany podpis certyfikatu POP 3

Avast" i owszem dziwne to jest, bo na drugim komputerze też mam Avast i tam nic takiego nie następuje.

Avira-kiedyś posiadałem, ale bardzo wolno się uruchamia, być może teraz działa szybciej

Comodo do sprawdzenia.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Zależy jaki komp, ale ja wybór zamknąłbym w 2 pozycjach:

COMODO - jedyna wada: zdarza mu się być łakomym na zasoby

BITDEFENDER FREE - większość działań przeprowadza w chmurze a tym samym potrzeba połączenia z internetem. Najlżejszy dla zasobów!!

ja akurat korzystam z internetu na laptopie chociaż rzadko i właśnie również zastanawiam się nad darmowym Avastem w wersji Free, tam podczas instalacji trzeba podać adres e-mail? i jakoś aktywować czy jak to może wygląda?

kolejne pytanie czy oprócz darmowego Avasta zainstalować coś jeszcze np: Windows Defender jako dodatkowe zabezpieczenie?

Pozdrawiam.

Przy okazji: chyba lepiej program Internet Security niż Antivirus? myślę nad Comodo IS.