Jaki aparat fotograficzny do 2500 zł

Witam mam pytanie jaki używany aparat fotograficzny do 2.5k.

Zależy mi aby aparat był poręczny i łatwy w obsłudze bo to moje początki,głównie będę fotografował samochody,robię już to od roku ale tylko telefonem.

Podejście do fotografii bez znajomości fotografii może być brzemienne w skutkach.
Rozważ w takim przypadku zakup po prostu używanego smartfona fotograficznego - wyjdzie taniej i prościej. Z drugiej strony przy aparatach masz większą rozpiętość tonalną i jakość obrazka. Jednak tutaj będzie grać rolę nie tylko cena puszki, ale i odpowiedniego obiektywu.
Jakby się dobrze zastanowić to każdy aparat jest prosty w obsłudze, pod warunkiem, że masz wiedzę o trybach manualnych i zasadzie trój-podziału.
Jeśli celujesz w auta, to może Ci się przydać szeroki kąt (obiektyw) i dobra puszka z dobrym sensorem.
Pozostanie Ci jeszcze kwestia doboru marki sprzętu, opcjonalnych akcesoriów.

Główna zaleta aparatu to właśnie wpływ na opcje ręcznie i wygodny, szybki dostęp do nich.

W terorii podobny schemat jest w większości fotograficznych smartfonów w trybie zaawansowanym (manualnym) i nieco łatwiej jest je znaleźć, więc niekoniecznie jest to główna zaleta.

Do głównych zalet na pewno trzeba zaliczyć:

• większy sensor / jakość, ostrość, odwzorowanie kolorów
  • możliwość robienia zdjęć w formacie RAW, bardziej podatnym na edycję
  • wygoda robienia zdjęć - grip w aparacie
  • lepsze radzenie sobie w ciemności / obiektyw

@Adrian727 w cenie do 2,5 można znaleźć fajne, używane puszki z dobrym obiektywem.
Musisz jednak sprecyzować o jaki model aparatu Ci chodzi - czy ma być nowoczesny, z dużą ilością funkcji, ewentualnie wideo, czy zwykły aparat do codziennego focenia z dobrej klasy optyką.
Pytam z ciekawości, bo łatwiej będzie znaleźć np. leciwą, ale wciąż na topie lustrzankę z całą bogatą szklarnią niż dobrej klasy bezlusterkowiec z dobrym szkłem.
Ewentualnie cyfrówka :slight_smile:

Nie. Często dopłaca się sporo za aparat, WYŁĄCZNIE w celu szybszego reagowania i szybkiego, wygodnego dostępu do opcji. Robi to często kolosalną różnicę, często do tego stopnia, że jest to kwestia tego czy będzie zdjęcie, czy nie.

Kup iphone 16 pro :wink: