Jaki budżetowy/tani laptop do programowania?

Potrzebuję laptopa do programowania w Javie i Pythonie. Bez systemu, planuję postawić na nim linuxa. Nie potrzebuję podświetlanej klawiatury oraz nie będę na nim grać w jakiekolwiek gry. Wygląd, wielkość i waga nie są ważne. Liczy się, żeby się nie zawieszał. Może być używany. Nie chcę czegokolwiek od Lenovo (dla tych, którzy nie rozumieją, tzn. wszystko TYLKO NIE Lenovo) . Nie musi mieć dużej baterii. Przydałby się chociaż jeden port USB 3.0. Będzie wykorzystywany tylko do programowania i korzystania z przeglądarki. Choć mam budżet duży, nie mam zamiaru wydawać na niego zbyt wiele, natomiast rozważę każdą propozycje jeśli ktoś ją dobrze uzasadni.

Mimo, że Lenovo to jest to bardzo dobry laptop, którego dostaniesz aktualnie za 500zł. Zobacz sam

Ja bym się skupił na:

• matowym ekranie,
  • weź coś '14 cali,
  • SSD,
  • jak głównie będziesz programować w jednym miejscu to dodatkowo monitor, klawiatura, myszka.

wydajny (jeśli chodzi o programomanię ,pisanie text,oglądanie filmów)
może ma lekkie wady .ale za tą kwotę i wydajność przeżyjesz.

główna wada to procek (ryzen2200u) i ekran (rozdzielczość), czy po podłączeniu do zewnętrznego integra uciągnie full HD / 4k, to nie wiem, wart sprawdzić :wink:

myślałem że szuka czegoś tańszego i nie do grania.

Budżetowy to znaczy jaki? Bo ja budżetowym mogę nazwać swojego Aira, a ktoś inny jakiegoś za 500zł.

Prosił o coś tańszego i wydajnego.nie patrzał na walory estetyczne i laptop z ssdekiem i 8gb ram kosztuje o ponad połowę drożej

tylko ssd nie wpłynie na rozdzielczość ekranu , nie poprawi też szybkości kompilowania :wink: Lepszy byłby 4 rdzeniowiec, i z nieco większą rozdzielczością ekranu…

Budżet?

mam do przeznaczenia 5000PLN, lecz aktualnie nie widzę sensu wydawania więcej niż 2500zł, potrzebuję go naprawdę tylko do czystego kodzenia, stackoverflow, no i ewentualnie coś na youtubie do obejrzenia. jedyne co mnie niemiłosiernie denerwuje to jak się sprzęt zawiesza, chodzi głośno jak czołg i jest awaryjny, chcę po prostu by sprzęt działał tak jak powinien. reszta nie robi mi różnicy. na aktualnej ofercie sprzętowej się nie znam, więc pytam co dostanę w przystępnej cenie, byleby spełniał te 3 wymagania.

Słabszy procek -> większe bciążenie -> głośniejszy wentylatorek. Może z i5 jakieś fajny 4 rdzeniowiec lub ryzen 2500 trafisz :wink:

W dobrej cenie jest nowy Huawei MateBook D 14’ Ryzen 5/8GB/256/Win10 FHD

Matryca FULL HD IPS, aluminiowa obudowa, procesor na poziomie i5U 8 generacji 4 rdzeniowy, podświetlana klawiatura.

A jakieś lenovo?

Zobacz ten

• Intel Core i5-8250U
  • SSD SATA:240 GB
  • Ekran IPS
  • Windows 10 Home PL
  • Aluminiowa obudowa

W pełni się zgadzam, nie ma nic lepszego.
Sam używam ośmio letniego X201 i nie zamierzam go zamienić na innego, mam i5 - leciwy ale wydajny, 8GB DDR3, 240GB SSD, bateria około 5-8h pracy, czego chcieć więcej?
Może USB 3,0, te z allegro na ExprassCard zdechły mi oba po kilku tygodniach użytkowania bo kupiłem po jednym sobie i żonie.

Żeby nie było, X201 mam ja, żona ma swojego i jeszcze ojciec ma 3-go.

Dodam że te dziadki ciągle mają wsparcie producenta.

do 2500 na bank trafisz jakieś lenovo. a jeśli wielkość, wygląd i waga nie są ważne, to stacjonarny nie wchodzi w rachubę?

Sprawdź sobie ofertę na takiego, refabrykowanego Asusa - Asus X541UA-BS51 za 2200 zł. i5-7200U, SSD 256, USB 3.0, chłodzenie jest w tej serii rozwiązane całkiem przyzwoicie, nie powinien głośno pracować.