Mam 8 GB Ramu, gram od czasu do czasu - jaki dać plik stronicowania?
ja mam wyłączony
Automatyczny (domyślne ustawienia systemu). Nie należy tworzyć sztucznych problemów.
A ile masz Ramu?
Czekając w pogoni za userami co będą twierdzić że plik się wtedy rozsieje po całej partycji.
Ja przy 16 GB mam od zawsze wyłączony i jeszcze nigdy nie miałem problemu.
Dawniej była zasada ustawiania 1,5x ilość RAM, ale przy aktualnych rozmiarach RAM to całkowicie zbędne. Kiedyś pewnien ‘specjalista’ powiedział mi żeby ustawiać na sztywno min/max swap, ze lepiej wtedy działa. Nie wiem na ile to prawda, ale od tego czasu zacząłem do stosować i stosuję do dziś.
A przy 8 ustaw sobie z 4096 MB.
Właśnie tak zrobie.
Jeśli nie korzystasz z hibernacji, zarówno pod Windowsem, jak i Linuksem, a przynajmniej pod Linuksem, swap jest zbędny. RAM i tak wystarczająco się nudzi przy ilości 8GB wzwyż. Przy 8GB w ogóle rezygnuję ze swapu. Mam lapka z 16GB RAM i PC z 32GB. Użycie RAMu to ledwo 2GB, tak więc system na swap niczego nie zrzuci. Zaś hibernacja w obecnych czasach to przeżytek, uśpienie zużywa na tyle mało energii, że nawet laptop spokojnie wytzrymuje na bataerii uśpiony kilka dni.
W pracy często wśród pracowników muszę na laptopach wymuszać restart, bo każdy tylko zamyka klapę i ludzie nie pamietają już o czymś takim jak zamknij system. Niektóre urządzenia potrafią mieć uptime 6 miesięcy. O ultrabookach to już nawet nie wspominam, tu rzadko kiedy ktoś wyłącza system, jeśli Windows nie wymusi restartu.
Potwierdzam.
Na Windows też ujdzie, no chyba, że ktoś używa ciężkie programy.
Albo starożytne (czyt. staropszenne).
Nie używam “ciężkich programów” głownie to internet i czasem jakaś gierka. OK przekonaliście mnie - wyłączam SWAP.
Obowiązuje metoda prób i błędów, jak żaden program lub gra nie robi problemów, można wyłączyć.
Ja przy 8 Gb Ram (2x4 Gb DDR3) mam ustawione 2 Gb na pierwszej specjalnie do tego przeznaczonej partycji dysku (najszybszy odczyt/zapis i najkrótszy dostęp) kiedyś też miałem wyłączony SWAP (8 Gb RAM miałem już w 2011 roku) ale teraz coraz więcej 64 bitowych gier i programów potrzebuje coraz więcej pamięci. Ale jak kupie sobie w 2018 nowego kompa z 16 Gb RAM to też go wyłącze.
Wróciłem do 8 GB - mam freezy w grach.