Jaki dać rozmiar pliku SWAP?

Mam 8 GB Ramu, gram od czasu do czasu - jaki dać plik stronicowania?

ja mam wyłączony

Automatyczny (domyślne ustawienia systemu). Nie należy tworzyć sztucznych problemów.

2 polubienia

A ile masz Ramu?

Czekając w pogoni za userami co będą twierdzić że plik się wtedy rozsieje po całej partycji.

Ja przy 16 GB mam od zawsze wyłączony i jeszcze nigdy nie miałem problemu.

Dawniej była zasada ustawiania 1,5x ilość RAM, ale przy aktualnych rozmiarach RAM to całkowicie zbędne. Kiedyś pewnien ‘specjalista’ powiedział mi żeby ustawiać na sztywno min/max swap, ze lepiej wtedy działa. Nie wiem na ile to prawda, ale od tego czasu zacząłem do stosować i stosuję do dziś.
A przy 8 ustaw sobie z 4096 MB.

Właśnie tak zrobie.

Jeśli nie korzystasz z hibernacji, zarówno pod Windowsem, jak i Linuksem, a przynajmniej pod Linuksem, swap jest zbędny. RAM i tak wystarczająco się nudzi przy ilości 8GB wzwyż. Przy 8GB w ogóle rezygnuję ze swapu. Mam lapka z 16GB RAM i PC z 32GB. Użycie RAMu to ledwo 2GB, tak więc system na swap niczego nie zrzuci. Zaś hibernacja w obecnych czasach to przeżytek, uśpienie zużywa na tyle mało energii, że nawet laptop spokojnie wytzrymuje na bataerii uśpiony kilka dni.

W pracy często wśród pracowników muszę na laptopach wymuszać restart, bo każdy tylko zamyka klapę i ludzie nie pamietają już o czymś takim jak zamknij system. Niektóre urządzenia potrafią mieć uptime 6 miesięcy. O ultrabookach to już nawet nie wspominam, tu rzadko kiedy ktoś wyłącza system, jeśli Windows nie wymusi restartu.

1 polubienie

Potwierdzam.
Na Windows też ujdzie, no chyba, że ktoś używa ciężkie programy.

Albo starożytne (czyt. staropszenne).

Nie używam “ciężkich programów” głownie to internet i czasem jakaś gierka. OK przekonaliście mnie - wyłączam SWAP.

Obowiązuje metoda prób i błędów, jak żaden program lub gra nie robi problemów, można wyłączyć.

Ja przy 8 Gb Ram (2x4 Gb DDR3) mam ustawione 2 Gb na pierwszej specjalnie do tego przeznaczonej partycji dysku (najszybszy odczyt/zapis i najkrótszy dostęp) kiedyś też miałem wyłączony SWAP (8 Gb RAM miałem już w 2011 roku) ale teraz coraz więcej 64 bitowych gier i programów potrzebuje coraz więcej pamięci. Ale jak kupie sobie w 2018 nowego kompa z 16 Gb RAM to też go wyłącze.

Wróciłem do 8 GB - mam freezy w grach.