Jaki darmowy program polecacie do HTML?

Witam

Proszę o radę. Jaki jest najlepszy darmowy program do edycji HTML, najlepiej żeby był prosty w obsłudze.

Pozdrawiam

kED. Dość przyjemny. Lubię też SharePoint Designer od Microsoftu

notepad++

SharePointDesigner

Polecam darmowy edytor gedit. Oferuje bardzo przyjemne kolorowanie tekstu, numerowanie linii oraz wyznaczanie odpowiadajacych do siebie nawiasow. Interfejs jest prosty i przejrzysty. Zrodla programu jak i instalatory pod rozne platformy dostepne sa na http://projects.gnome.org/gedit/.

notatnik:

Start/programy/akcesoria/notatnik

spoko program do kodu html

Ja polecam Ager Web Edytor :slight_smile:

Bluefish !

To co wyżej, ConTEXT oraz cięższe Komodo Edit i Eclipse.

Nie ma takowego :slight_smile:

Jednemu może się lepiej podobać jakiś program, a drugiemu jeszcze inny. Wszystko zależy od przyzwyczajeń i dostępnych opcji.

Ja np. używam notepad++ oraz Macromedia Dreamweaver 8 i mi to wystarcza :slight_smile:

A ja dla początkującego polecę Notatnik, ewentualnie NotePad2 czy NotePad++

Praktycznie powinno być kolorowanie składni, numeracja wierszy i tyle.

Ważne, aby na początku nauczyć się pisać struktury kodu samemu.

notepad++

wersja przystosowana to programowania będzie lepsza, sam go używam: Notepad++

Szybko nauczysz się języka dzięki bardzo fajnemu kolorowaniu składni i ewentualnym podpowiedziom, gdyż chyba o to chodzi. :smiley:

notepad++

A jaki do robienia prostych stron w HTML ? :slight_smile:

No to w 101% wystarczy Context Portable lub mój faworyt Bluefish. Mały, szybki, lekki.

Zajączek.

Ja osobiście używam EdHTML v5.0 Bardzo prosty i oczywiście darmowy

matko boska :o

sadyści :x

powiem ci tak - nie ucz się pisać w notatniku - narobisz sobie i innym problemów

zacznij od najprostrzych edytorów

i moja rada NVu - lub jego rozwinięcie Kompozer

spolszczone, robią strony wedle standardów, działają w trybie WISIWIG, edycja kodów, kolorowa składnia

Wszelkie edytory WISIWIG to nieporozumienie jeśli chodzi o tworzenie stron.

Każdy, nawet najlepszy, zostawia masę śmieci (niepotrzebnego kodu), sprawia, że sam kod jest nieczytelny itd.

Do tego jest ograniczony.