Witam mam pytanie odnośnie wyboru procesora , nie oczekuje odpowiedzi typu że lepiej dopłacić i kupić za 1000 zł czy więcej , na tę chwile mam i5 6400 i myśle nad procesorem i7 nie wiem czy dobry wubór byłby Intel Core i7-4770 wiadomo GTA 6 nie pójdzie to inny temat nie bedę modernizował kompa pod GTA na płycie mam socket 1150 lub jakiś inny procesor moja płyta to ASUS H110-D
Nie będzie pasować. Patrz na procesory 6. i 7. generacji.
Najmocniejszy procek jaki możesz wsadzić do tej płyty to i7-7700K. Różni się od twojego obecnego tym, że posiada Hyper-Threading (4C/8T) i trochę szybsze zegary więc przyrost mocy będzie niewielki.
Rożnica będzie duża. 2,7 a 4,2 GHz to więcej niż trochę szybsze zegary.
OK 50% teoretycznie, w praktyce w grach sporo mniej. Jednak jeśli chłodzenie jest fabryczne, potrzebne będzie lepsze, bo i7 pobiera 30% więcej energii.
Cyfra przy „i” to nie generacja, cyfra za „i z cyfrą” to generacja. Niby i9 wprowadzili w 2017, jakby to cię ciekawiło.
Po co mu mieszasz z i9?
Szukaj modelu 7700 ale bez „K”. Na twojej płycie i tak nie wykorzystasz możliwości modelu z „K” (brak możliwości podkręcania), a przy okazji nie będziesz musiał wymieniać chłodzenia, nawet boxowy wentylator mu podoła.
Masz bardzo podstawowy model płyty, która nie ma nawet radiatorów na sekcji zasilania więc model z „K” to proszenie się o wysokie temperatury procesora jak i sekcji zasilającej. Dlatego też nie jest zalecany wentylator wieżowy tylko taki w stylu tego boxowego - powietrze chłodzi nie tylko procesor ale także to co na około niego czyli sekcję zasilania i częściowo pamięć RAM.
Tu masz porównanie twojego obecnego procesora i obydwu modeli 7700
https://www.cpubenchmark.net/compare/2578vs2905vs2874/Intel-i5-6400-vs-Intel-i7-7700-vs-Intel-i7-7700K
Zyskasz dodatkowo kilka procent jeśli będziesz miał RAM o prędkości 2400 MHz. Twój obecny procesor obsługuje tylko 2133 MHz.