Jaki drugi dysk ssd laptop hp omen 15-ax070nw

Witam, pomocy …
Nie idę na łatwiznę, ale już zgłupiałem - czytałem o dyskach tutaj: https://www.kingston.com/pl/ssd/ssd-faq
Syn ma już jeden dysk ssd 512 gb samsung evo 860 2,5 cala sata, ale
brakuje mu miejsca i chcę kupić mu kolejny ale nie wiem jaki.
Mam intrukcję do laptopa - załączam screeny poniżej.
Po pierwsze jaki typ wcięcia ma mieć ten dysk, który chce kupić.
Po drugie musi być w połączeniu z tym co już posiada to dysk m2 - ale teraz pytanie czy może być m2 sata czy musi m2 pcie?
Zależy mi na 500 gb jak najtańszy, ale żeby miał jak samsung albo crucial 5 lat gwarancji.

Jeśli ma być tańszy to na wolniejszym protokole sata. Z service manuala wyczytałem, że rozmiar 2280

Czyli może być m2 sata skoro już ma tam jeden dysk ssd 2.5 cala sata?
Taki mógłby być?

No ale skoro piszesz, że masz zamontowany dysk 2,5 cala, to znaczy, że standardowy dysk sata, a złącze M.2 masz wolne tak? No to w czym jeden koliduje z drugim? Odkręć klapę serwisową (czy tam obudowę) i zobacz jakie masz wolne złącze dla pewności :wink:

Kwestia grubości jeszcze, której nie doszukałem się w instrukcji, a np. taki https://www.morele.net/dysk-ssd-western-digital-blue-500gb-m-2-2280-sata3-wds500g2b0b-1505586/ jest tańszy i cieńszy o milimetr…

BTW. Nie lepiej dołożyć 200zł i kupić 1TB na kilkukrotnie szybszym interfejsie NVMe? Tak się tylko zastanawiam :thinking:
https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-p1-1tb-m-2-2280-pcie-gen3-x4-nvme-ct1000p1ssd8-4142779/, a jak nie to ten ma TBW 300 i też interfejs NVMe https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx6000-pro-512gb-m-2-2280-pcie-gen3-x4-nvme-asx6000pnp-512gt-c-5327149/

Zobacze, może te 200 zł dołożę.

100% ma dysk 2.5 cala ssd sata. Po prostu myślałem że nie mogą być oba na sata wtedy.
Martwia mnie co oznaczają te dwa zapisy w manualu, czy na pewno może mięć dwa dyski po 500 gb

To, co pokazujesz, to raczej parametry różnych konfiguracji, z jakimi sprzedają te laptopy :wink: Nie słyszałem o limitach wielkości dysków w żadnym komputerze od 30 lat :wink:

Te co podesłałes linki wszystkie będą dobre? Czytalem że sa różne wycięcia tzw klucze, nie mogę znaleźć info jak jest na mojej płycie głównej z tym

M.2 to tylko i wyłącznie rodzaj złącza które zwykle oferuje dwa interfejsy logiczne (protokoły): SATA (wolniejszy) i NVMe (szybszy). Kluczami B/M/B&M w przypadku M.2 i SSDków nie musisz się przejmować (chyba, że masz to jasno napisane w instrukcji laptopa/płyty głównej). Oznaczenie 2280 to szerokość (22mm) i długość (80mm) dysku - jak kupisz inny to go nie osadzisz prawidłowo i nie przykręcisz (pamiętaj o śrubce - rzadko kiedy jest dodawana do dysku i trzeba kupić osobno). Ważne - jak już sobie wybierzesz dysk to koniecznie sprawdź opinie w Internecie czy nie rozgrzewa się zbyt chętnie powyżej 50st.C - masz 15-calowego laptopa a to byłaby dodatkowa grzałka w obudowie (zwłaszcza NVMe lubią się zagrzać w stresie). Firmy, które są raczej pewniakami na rynku to Crucial/Micron, Samsung, Patriot, Corsair, Transcend (można też brać pod uwagę wybrane modele ADATA, Kingston czy WD - zawsze poszukaj opinii, czy nie ma podejrzanie dużo negatywnych). Wybieraj dyski z pamięciami TLC (3D NAND, V-NAND) - na rynku są też QLC teoretycznie mniej trwałe.

1 polubienie

Mam pytanie jak to u ciebie wygląda z tym laptopem, bo ja od kilku dni mam laptopa HP OMEN 17 CB0052NW. I obserwuje powidoki w rogach i nie tylko przy ciemnych scenach. Przy tym, w moim jest tylko jedna karat graficzna ? Kiedyś były po dwie, a przynajmniej druga Intela. Jeszcze laptop żadnej gry nie widział, a chłodzenie karty działa jak odrzutowiec na lotnisku podczas startu. A przeglądam tylko internet, you tube, oglądam filmy z pliku czy pisze pisma. Przy uruchamianiu dołożyłem normalny 2,5" 1 T dysk w przygotowanej przez producenta loży. Co mu się chwali. Bo sa wszystkie akcesoria do tego potrzebne, a chyba MSI np. za taki drobiazg żąda ponad 500 zł. I dodałem RAM kolejne 8 GB. Razem jest teraz 16 Gb

Uloty światła (ang. bleeding)? Zjawisko dość typowe w matrycach IPS (niezależnie od producenta i modelu sprzętu) - możesz próbować reklamować/wymieniać na inny egzemplarz, ale nie masz żadnej pewności, że dostaniesz wolny od tej przypadłości.

W starym laptopie tego nie było, to co tam była za matryca, I reklamują we wszystkich materiałach szerokie kąty widzenia. Ale tu tylko na wprost laptopa można patrzeć. Bo z boku i od góry jest mgła. Ja z Filmu Mgła. Nic nie widać. Dlaczego recenzenci oszukują. Dziś wszyscy sa przekupni ?

Czemu kupiłeś gamingowy laptop do pracy biurowej?

Może załóż swój temat zamiast śmiecić w tym?