Jaki dysk 4, 6, 8 TB?

Witam serdecznie.

Potrzebuję dysk 6 lub 8 tb na dane, to znaczy będę trzymał zdjęcia kopie programów, filmy. Oraz do zapisu filmów w trakcie renderowania obrobionych filmów w Adobe Premiere.

Zastanawiam się nad dwoma opcjami:

1. Mam dysk zewnętrzny WD Elements Desktop 4TB. Dysk na kopie bezpieczeństwa. Programy, zdjęcia filmy.

W środku jest Dysk Western Digital Blue 4 TB 3.5" SATA III (WD40EZRZ.

Jego wyciągam, wsadzam do PC a w jego miejsce co polecacie 6 lub 8 TB?

2.Kupuję dysk 4 lub 6Tb do komputera. W miarę szybki do zapisu filmów z renderingu, oraz na dane, zdjęcia, programy, kopie.

Którą opcję i jakie dyski polecacie?

na dane kupuje dyski tylko z serii RED, co do wielkości biorę pod uwagę tylko ile PLN za GB wychodzi. W większości wypadków większy=taniej za GB.

1 polubienie

Zastanawiałem się nad Western Digital Red, 3.5’’ (WD60EFAX)

To dawny WD Green, szajs straszny.

To którą wersję RED?

A te:

WD Red WD80EFAX 8TB sATA III 256MB

albo

Seagate IronWolfPro ST8000NE0021 8TB

Kolega @januszek może coś podpowiedzieć.

To WD Black moim zdaniem :slight_smile:

Jeśli ten dysk mam włożyć do obudowy WD to nie będzie zapisywał renderingu.
Będzie tylko na kopię.

Wtedy rendering będzie zapisywał albo wyciągnięty Western Digital Blue 4 TB 3.5" SATA III (WD40EZRZ) albo inny ale SSD

W obudowie WD Elements Desktop jest płytka do podłączenia dysku z wyjściem na zasilanie i USB.
Wiecie może, czy dysk Seagate IronWolfPro ST8000NE0021 8TB ruszy na tym sterowniku, czy WD zabezpieczyło się przed zmianą dysku na innej firmy ?

Zgodnie z teoriami, o których przeczytałem na DP im większa pojemność dysku HDD (gęstość zapisu), tym większe prawdopodobieństwo utraty danych (utrata “namagnesowania”). Nie weryfikowałem tej informacji, bo nie posiadam dysku większego niż 2TB.