Jaki dysk do NITRO 5

Cześć wszystkim,
Planuję zakup dysku SSD do laptopa: Acer nitro 5 i mam pytanie do bardziej doświadczonych osób ode mnie. Dobrze rozumiem, że wolnym slotem, który mi został jest slot na SATA?

Ewentualnie czy polecilibyście jakiś dobry dysk 1TB :smiley: ?

Dzięki z góry za odpowiedź i miłego dnia!

Jak będziesz rozkręcał, to dołóż też do 16 GB Ram (czyli dodatkowe 8 GB).

Tak masz jeden slot Sata, co do dysku to Crucial, Samsung, WD czy Kingston są tymi lepszymi. Te budżetowe marki to Adata, Goodram czy Apacer.

Masz jakieś konkretny model na oku już?

Co do ramu to bazowo kupiłem wersję 16gb (nie wiem, czy jest sens dokładać więcej?).

Co do dysków zastanawiałem się nad samsungiem 870 QVO albo Crucialem MX500.

Dodatkowe pytanie. Na obudowie mam naklejkę, że posiadam sloty na 2 dyski SSD i 1 HDD. Te 2 dyski SSD to liczone są z tym wbudowanym czy mogę dołożyć 2 :smiley: ? Chodzi mi o to, czy jest jest mały slot na M.2, bo z tego co widzę po filmikach jak rozkręcają to tak to wygląda (chyba po prostu muszę rozkręcić swój).

16 Ci starczy, ale dobrze kupiłeś.

Podaj dokładniej model, bo niewykluczone, że są rózne konfiguracje, a najlepiej sprawdzic na fotce.

Kup sobie SSD 2.5 " i wsadz pod spod HDD. A jaki - to zależy ile masz szmalu. Może być ten https://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/samsung-dysk-ssd-sams-870-evo-1tb-mz-77e1t0b.bhtml?gclid=CjwKCAjw9aiIBhA1EiwAJ_GTSoWCzzr4w9M9_On70GvvKs5o5vX8hW8Aoqqx-zA90MktPP4nH_9zZhoCGTcQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

O ile dobrze sprawdzam to mam wersję: Acer Nitro 5 AN515-44-R314 (ewentualnie na obudowie jeszcze jest napisane: model no. N20C1). Nie mogłem właśnie konkretnie pod ten model znaleźć parametrów ad dysków :/.

A co do dysków ten samsung 870 QVO albo Crucial MX500 coś warte czy w tej cenie dostanę coś lepszego :)?

Okej, teraz wiemy na czym siedzimy. Patrząc na dane w XKOM, a oni sa raczej dokładni, to masz jedno miejsce na dodatkowy dysk: „Miejsce na dodatkowy wewnętrzny dysk M.2 PCIe/SATA
Możliwość montażu dodatkowego dysku M.2 PCIe/SATA (elementy montażowe w zestawie)”. W suie nie wiem jaka przebitka na cenie nvm/ssd sata i czy sens… Na modele poczekaj, ja tak bardzo nie sledze tematu.

Jak masz aktualnie szybszy to wystarczy zwykły SATA.

No właśnie tak myślę. Jakiś w miarę sensowny, ale niedrogi SATA 1 albo 2 TB wybiorę po prostu do przechowywania danych itp.

Dzięki bardzo za pomoc :slight_smile: !