Jaki dysk dokupić do komputera ze 128GB

Witam. Mam taki sprzęt:

CPU      AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz
MOBO     ASRock AB350M PRO4
SSD      ADATA Premier Pro SP920 128GB
RAM      HyperX Fury, DDR4, 8 GB,2666MHz
GPU      Nvidia GT 1030

Komputer wykorzystywany do modelowania 3D w Autodesk Maya

Obecnie zaczyna brakować pamięci wiec planuję kupić tak sam RAM i żeby pracowały w dualu.
Brakuje też trochę miejsca na dysku. Lepiej by było jakby miał 240GB
I tutaj moje pytanie:

• Czy warto dokupić drugi dysk 128GB i dać je w RAID 0 (Czy to ma sens? czy musi byc ten sam model? Czy lepiej osobno dać na pliki?)
  • Czy lepiej kupić drugi magnetyczny 1TB? (nie bedzie aż tyle plików)
  • Czy kupić NVMe jakiś najtańszy najmniejszy i dać na nim system a ten obecny SSD używać do trzymania plików?

Opcja wymiany dysku raczej średnio mnie przekonuje bo niedawno kupiłem ten ssd i nie chce go raczej sprzedawać.

Ja bym wybrał opcję 3.
Przemawia za tym szybkość nvme, no i jeżeli wystarczy CI w sumie 256 GB.

Przy RAID0 nie musisz mieć takich samych dysków, ale ich pojemność będzie równa najmniejszemu, pomnożonej przez ich ilość. Opcję z RAID0 odradzam, chyba że często robisz backup, bo padniecie jednego z dysków to utrata danych ze wszystkich.
HDD kupisz najtaniej, ale skoro nie potrzebujesz tyle miejsca to po co się męczyć z powojenna technologia? Ceny SSD już są na tyle przystępne, że tę opcję jedynie powinieneś rozważać. Szczególnie że to sprzęt do pracy, wiec więcej nerwów ci nie potrzeba :wink:
Tylko nie kupuj kolejnego takiego małego, bo zaraz znowu się okaże, że miejsca brakuje. 256GB MLC można kupić poniżej 200 zł (nawet za 150 zł chyba widziałem), wiec taki rozmiar to minimum.

Przy obróbce grafiki/projektowaniu bardzo też ważna jest wydajność podsystemu dyskowego - lepiej mniejszy NVMe na M.2 a nie SSD, dodatkowo coś na magazyn a jak zostanie kasa, to np. jakiś dodatkowy SSD standardowy.

Pewnie masz rację. Ja nie mam doświadczenia z dyskami m.2 dlatego nie wiem czy dają tak duży przyrost wydajności.

Trzeba pamiętać, że M.2 to tylko typ gniazdka. W to gniazdko wpinasz pamięć. W momencie, jak jest to SSD - wydajność będzie miał na poziomie standardowego SSD (500-550MB/s). Jak natomiast jest to NVme te wypasione potrafią 3 GB/s odczytu, 1 GB/s zapisu.

Opcja nr 3. jest najwydajniejsza, ale najpierw sprawdź w specyfikacji płyty jakiego typu masz gniazdo M.2, ew. dokup adapter na PCIE.
I pamiętaj o backupie.

RAID0 to jest proszenie się o kłopoty, nie warto.

To jest dobry pomysł, szybko widać przyrost plików, a tu jakieś tekstury w dużej rozdzielczości, tam modele hi-poly itd. Generalnie ilość zajmowanego miejsca w przypadku dzisiejszej grafiki rośnie super szybko, dobrej jakości modele to setki tysięcy trójkątów, rośliny to już miliony itd.

SSD do pracy nad aktualnymi projektami, HDD na archiwum i bazę modeli, tekstur, skryptów, dodatkowych narzędzi.

Generalnie optymalne jest SSD NVME na system i soft, SSD SATA na bieżące projekty i HDD na archiwum, ale po 8GB pamięci wnioskuje że budżet na modernizację za wysoki nie będzie.

No np taki NVMe? ADATA XPG SX8200 PRO 256GB

5 lat gwarancji ma, więc powinien być ok.