Gościu tam pisze w komentarzach, że nie widzi różnicy w pracy na kompie pomiędzy SSD a M.2,
I tak jest, w codziennym użytkowaniu różnice nie są dramatyczne i ciężko zauważyć je “gołym okiem”.
Zależy kto co robi. Ostatnio znajomemu przepakowywałem z 60 GB jakis materiałów filmowych, i dlatego rozglądam się za czyms szybszym niz sata3
Oczywiście. Jeśli przepakowujesz 60giba co pół godziny z miejsca na miejsce, to będziesz celował w najszybsze możliwe rozwiązanie. Ale lajkując koty na fejsie nie będziesz w stanie stwierdzić czy w kompie masz SATA3 czy PCI-e.
No ja widzę. Kopiowałem ostatnio 234 GB danych i na m.2 to były dwa pierdnięcia.
Ale tak jak pisze @anon67650823 takie rzeczy nie robi się na co dzień w domowych warunkach. W zwykłym użytkowaniu różnic raczej się nie zauważa. Mimo to biorąc pod uwagę jak powszechne dyski się stały to kupując dysk na którym stawiałbym system to nie wybrażam sobie kupna innego niż ten na PCIe. Na SATA3 to ja mogę sobie trzymać gierki, filmy, dane itp.
Niech to będzie nawet raz na jakiś czas, ale… Tutaj zasuwa system odpala sie w 5 sek. I właśnie nagle dochodzi do jakiejś operacji na dyskach, to lepiej miec ten zapas mocy. Kiedyś jak jeszcze byłem grafikiem, pamiętam jak TIFF-a 500 Mb kopiowałem na drugi dysk, taki z uchwytem,ładny wyciągany z rączką To poszedłem kawę zaparzyć , zjeść śniadanie, itd.
Nie inaczej. U mnie system W10 na dysku PCIe startuje w 4,3s. To robi wrażenie. Właśnie między innymi dlatego nie wyobrażam już sobie stawiania systemu na innych dyskach. A nie mam wcale jakiegoś super szybkiego dysku tylko coś ze średniej półki. Wychodzę z założenia, że (ale to tylko moje subiektywne zdanie wywodzące się z własnego doświadczenia) wolę na system najwolniejszy dysk na PCIe niż najszybszy na SATA3.
I teraz zobacz ile godzin w życiu straciłeś patrząc jak instaluje się windows na ata 133 np. I te taśmy, master, slave. Chyba, że za młody jesteś
Ten Silicon, to jest szybszy od tego EVO całego i nawet na zagramanicznych forach go chwalą.
U Tom,s, że niby mniej wytrzymały, ale reszta ok no i 5 lat gwarancji. ■■■■ to nie jest dysk do serwera, żeby cały czas zapisywał
https://www.tomshardware.com/reviews/silicon-power-p34a80-pcie-gen3x4-m-2-nvme-ssd,6180.html
Samsungi mają lepsze osiągi jeśli chodzi o IOPS. U mnie przeważył argument cenowy
Te IOPS to maja znaczenie chyba w razie awarii elektrowni atomowej, a nie w domowym kompie.
Zerknij na Patriot Viper VPN100 czy Corsair MP510 lub PNY XLR8 CS3030.
Co do Adaty to SX8200 wydajna ,z jakością gorzej.
@jajecpl śmiało bierz Samsunga EVO. U siebie zamontowałem 970 ( MZ-V7E500BW) i jestem jak najbardziej zadowolony. Aktualna cena według ceneo nie jest jakaś ogromna.
Cena nie jest ogromna , ale budżet też mam jakiś, i dzisiaj jeszcze idę po to:
I 100 zł w tą czy tamtą robi mi różnicę.
Drogo. Nówki są tańsze w sklepie:
https://www.morele.net/pamiec-adata-gammix-d10-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-ax4u320038g16a-db10-6409532/
(w x-komie 309)
Ja ostatnio ripjawsy z dożywotnią gwarancją za 250 czy 260 sprzedałem
Stargowałem na 220
Nie mam więcej pytań.
A teraz muszę się pozbyć swoich 2400 8 + 4 powinno pójść za 150 zł