zacznę od krótkiej historii - miałem kiedyś u siebie router netgear R6400 + Synology 115j. Sprzęt firmowy, może nic wielkiego, ale śmigało jak marzenie. Niestety po zamknięciu firmy sprzęt sprzedałem bo stwierdziłem że wystarczy mi zwykły router + dysk po USB.
Błąd.
Dużych wymagań nie mam, zrzucić zdjęcia i filmy z telefonu na dysk, dostęp do nich z macbooka, okazyjnie z telefonu - a jak jeszcze by się dało z poza domu to już w ogóle bajka. Teraz mam dysk usb podpięty do Funboxa 2.0 i działa to tragicznie. Sam zasięg Wifi jest słaby, a dostęp do dysku to masakra, właściwie przestałem używać.
Co polecacie, żeby nie przepłacić a jednak utrzymać sensowną jakość? Jakiś dobry router z USB + WD myPassport? Powrót do NAS z Funboxem? Jakieś inne pomysły? Chciałbym wydać w okolicy 1000 zł, nie wykluczam używanego sprzętu.
Korzystaliśmy z WD Cloud w starej firmie na kopię danych z komputerów, nie było problemu.
Przy jedno-dyskowym możesz podłączyć okazjonalnie dysk zewnętrzny i zrobić dodatkową kopię tj. pisze Dimatheus o DS119j. DS218j jest za to dwu dyskowa. Jeśli masz ograniczony budżet, możesz zamontować jeden i z czasem dokupić drugi dysk.
Archery to całkiem wypasione sprzęty. Szkoda tylko, że producent tak słabo przykłada się do aktualizacji oprogramowania układowego - zwykle jedna bądź dwie aktualizacje i koniec wsparcia dla sprzętu…