Jaki dysk SSD kupić? Sata czy nvme?

Cześć,
Muszę dosyć szybko kupić dysk SSD minimum 240gb w kwocie 300-320 zł. Mam pewien dylemat - czy kupić dobry dysk na kościach mlc na sata ( np IDRM PRO) czy tani dysk na nvme (Kingston A1000). Co moglibyście mi doradzic? Dysk koniecznie musi być nowy.

nvme kinstona będzie szybszy ale ma niezawodność MTBF 1mln h (IDRM PRO 2mln h) i o wiele krótszą gwarancję.

Zależy do czego będziesz dany dysk wykorzystywał. Zwykłe użytkowanie oraz jakieś gry moim zdaniem nie ma sensu wybierać nvme trochę to bez sensu. Inna sprawa jeżeli wykonujesz jakieś pracy bardziej skomplikowane.

GOODRAM 240GB 2,5" SSD MLC IRDM PRO (GEN2)
Dobry dysk SSD na trwalszych kościach MLC oraz kontrolerem Phison PS3110-S10, dodatkiem jest jeszcze 5 letnia gwarancja bez ograniczeń przesyłu danych.

Dzięki za odpowiedzi. Raczej w grę wchodza proste zastosowania + niewielka wirtualizacja na własne potrzeby. Właśnie też się zastanawiam nad tym IRDM , lepiej już kupić coś porządniejszego

Plextor M8PeG 256GB - 389zł z radiatorem (może przeszkadzać w laptopach), 5 letnią gwarancją i na kościach MLC.

Na Twoim miejscu dołożyłbym do Corsair Force MP500 240GB M.2 PCIe. Ten Corsair i Samsung to są jedne z niewielu dysków które wydajnościowo zbliżają się do prędkości ze specyfikacji, reszta dysków to szkoda gadać. Uważam, że lepiej wydać kasę raz ale dobrze.

Jakby mi było potrzebne te 240-256GB SSD to zawiziął bym się na Plextora M8oeG z MLC. Może gwarancja tylko 3 lata, ale MLC to MLC :slight_smile: Kupiłem 128GB M8PeY. Może mam jakies wypaczenie, ale ogólnie mam wrażenie, że system płynniej chodzi niz na poprzednim WD Blcak 256GB, który sprzedałem na Allegro.

Uważam, że wart swojej ceny.

Szaleć to szaleć Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

Do ~250 GB lepiej brać Corsair bo ma pamięci MLC, Evo to TLC, dopiero Pro mają MLC.