Witam z racji tego, że ceny SSD trochę spadły to postanowiłem sobie kupić nowy nośnik SSD. Do tej pory mam Cruciala MX200 256gb, ale widzę fajne dyski na gniazdo M.2. Mam płytę główną Asus Maximus Ranger VIII, jaki dysk byście polecili? Pojemnośc może być do 512 gb a prędkość w granicach 3000-3500 mb/s.
Dyski 512GB zaczynają się w cenie 300zł+,od siebie polecę Corsair MP510 480GB. Jak zależy na nieco większej pojemności to np PNY CS3030 ewentualnie Plextor M9Pe 512GB.Jest jeszcze Adata SX 8200 512GB.
Pytanie, czy jest tutaj sens pchać w M2. Co innego jakby obsługiwało NVMe.
Tu masz też listę kompatybilności dla tej płyty głównej:
Warto brać to pod uwagę.
Ja swego czasu kupiłem Maximus VII Ranger i brałem dysk SSD pod M2, ale płyta go nie widziała i musiałem go odesłać. (nie było go też na ich liście kompatybilności)
Mam 2x SSD Samsung 850 Evo 250 i 500GB Sata3) i polecam.
Tobie Samsung 860 Evo 500GB sata3 powinien spełnić swoją rolę.
Weź Samsunga 860 Evo lub Cruciala MX500, różnica między zwykłym SSD, a m.2 nie jest kosmos w codziennym użytkowaniu czy w grach bo to w zakresie 10-20%.
Lista kompatybilności ZAWSZE jest stworzona na podstawie dostępności dysków dostępnych w dniu premiery płyty. Po takim czasie ta lista jest nieprzydatna i jakikolwiek dysk z kluczem M będzie tam pasował.
M.2 3.0 x4 widział na oczy czy nie bardzo, bo akurat ja mam porównanie i jest różnica. Poza tym różnice w cenie są marginalne gdy Cruciala MX 500 masz za 300 zł, a SX 8200 Pro za 319…
Zgodzę się, że póki co Samsung robi najlepsze dyski, ale też się za nie cenią.
Jeszcze pytanie do autora tematu,jakiema być przeznaczenie dysku,to ma być na system czy magazyn danych.
Myślę że postawie na tym system chociaż i pewnie za magazyn danych też będzie robił. Skoro jeden SSD co już mam to ma tylko 256 GB pojemności.