Chciałbym kupić nowy dysk SSD i dołożyć pamięci RAM. Ale boję się, że kupić dysk SSD i RAM i nie mogę ryzykować zakupu.
Pytanie: Jaki dysk SSD ile obsługuje maksymalny GB/TB?
Czy będzie działać SSD 1TB czy tylko do 256GB do laptopa?
Czy RAM obsługuje 32GB czy 20GB? Gdzieś wyczytałem na forum pisali, że maks 20GB RAM i SSD max 256GB.
Skąd mam pewność, czy będzie działać? Nie chciałbym zaryzykować zakupu.
Jaki typ klucza posiada złącze M.2 na płycie głównej? (M, B lub B+M),
Czy będzie szybkość odczytu np. 1800/2600 MB/s po wymianie SSD?
Jaki jest wspierany interfejs? (PCIe, NVME lub SATA)
Jaką generację i liczbę linii PCIe? (np. PCIe 3.0x4)
Może ktoś ma A515-51G-32TV? Może się wypowiedzieć?
Specyfikacja według X-KOM
Pamięć RAM: 8 GB (DDR4, 2133 MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM: 12 GB
Liczba gniazd pamięci (ogółem/wolne): 1/0
Dysk SSD M.2 256 GB
Procesor: Intel Core i3-7100U 2.40Ghz
Płyta główna to:
Rev:1A
C5V01 LA-E892P
Made In China
2017-03-27
KBL Charmander_KL (U3E1)
Nie ma chętnych do pomocy i odpowiedzi na pytania? Wcale się nie dziwię. Na zadane pytania odpowiedzi powinny być w specyfikacji/instrukcji laptopa. A jak nie ma tam odpowiedzi to takiego sprzętu się nie kupuje bo to będzie kupowanie kota w worku. Bez rozebrania sprzętu i szczegółowych oględzin niewiele można się dowiedzieć na jego temat.
Dyski M.2 2280, czyli te dłuższe, lub z adapterem krótkie.
Powinien ruszyć np. Verbatim Vi560, WD Red WDS100T1R0B. Co nie znaczy, że na bank ruszy, bez problemów. Masz tam też slot S-ATA, w tym laptopie oba złącza różni w zasadzie tylko rozmiar dysku. Transfer będzie podobny.
Z pamięcią jest ten problem, że możesz wsadzić sobie tam 8GB i razem będzie 12, bo masz 4 przylutowane na płycie. Z uwagi na to, że nabywana pamięć musi działać w parze z tą 4GB, zalecam kupowanie z możliwością zwrotu.
IMHO najsensowniej będzie kupić dysk S-ATA i moduł 8GB ram, z możliwością zwrotu.
ps. przy takich konstrukcjach, bywa, że wkładamy po kilka dysków i rusza np. tylko danej marki, a inne robią problemy, zamula system, albo znika, albo w ogóle nie widzi. Te laptopy z pierwszymi dyskami m2 niekoniecznie chcą poprawnie działać z nowszymi kontrolerami w dyskach.
Ja jeszcze na twoim miejscu pozbył bym się talerzowca i kupił dysk 2,5 calowy SSD na SATA, jeśli potrzebujesz koniecznie drugiego dysku. Jeśli nie to po prostu kup większy dysk M.2.
Parametry są odpowiednie więc powinno być wszystko OK.
Z jakiegoś powodu twoja obecna pamięć RAM pracuje na 2133 MHz zamiast 2400, przynajmniej według HWiNFO. Przyjrzałbym się temu.
Złącze na dysk jest typu M więc podejdą też dyski NVMe. Wystarczy policzyć piny na zdjęciu. Fabrycznie włożony jest mSATA prawdopodobnie dlatego, że te 7 lat temu dyski NVMe były sporo droższe. Dysk taki będzie jednak działał na pół gwizdka w trybie 3.0x2 gdyż fizycznie doprowadzone są tylko 2 linie PCI-E do złącza. Teoretyczne na max co możesz liczyć to transfery w okolicy 1800 MB/s. W praktyce transfery osiągną maksymalnie połowę tego co podaje producent danego dysku dla standardu 3.0x4. Czyli jeśli włożysz dysk o transferach 2000/2000 osiągniesz 1000/1000, z dyskiem 3000/3000 osiągniesz 1500/1500 itd. Jeśli wpadniesz na pomysł, że włożysz dysk w standardzie 4.0x4 i z deklarowanych 6000 osiągniesz 3000 to jesteś w błędzie. W takim przypadku osiągniesz połowę połowy, czyli też z 1500.
Albo z jakichś powodów laptop ma problem z obsługą nowszych dysków. Całkiem często takie starsze laptopy nie obsługują dysków NVMe, mimo, że teoretycznie sprzętowo, powinny. Dlatego, najpierw bym sprawdził.