Jaki dysk SSD

Hej szukam szybkiego dysku SSD który będzie miał minimum 256 Gb oraz żeby kosztował tak do 300 zł dysk chciałbym szybki żeby radził sobie z grami bez problemów, aktualnie mam jakiś dysk SSD i nie radzi sobie w grach. Poza tym jak ktoś jakiś dysk poda to prosiłbym innego użytkownika także o opinię na temat tego sprzętu żeby nie było tak że ktoś coś znalazł być może badziewie i nikt mnie przed tym nie ostrzeże.

W podanej kwocie kupisz np Crucial MX 500 500GB ,poczytaj w pierwszej kolejności recenzję tego nośnika,zobacz na jakieś testy.Na plus dodam 5 lat gwarancji,sprawdzona seria MX,na minus już na kościach TLC.

Jaki masz sprzęt? Może masz wejście na m.2, które są dużo szybsze o zwykłego SSD, lub masz stary sprzęt i obsługuje jedynie SATA II, więc o ile nie planujesz zmian w sprzęcie to głębszego sensu to nie ma.

Jakiś rok temu wymieniałem cały komputer tylko te dyski zostawiłem (SSD i HDD) co mam podać @panicagaming
@anon80766726 Ktoś dał taki screen z benchmarku tego dysku:

A ja tutaj daję screen z testu mojego aktualnego dysku SSD

Wyniki różnią się bardzo tak mi się wydaję ale czy to przekłada się na praktykę?

Rozumiem, że komputer stacjonarny PC, więc podaj model płyty głównej (może być odczytane z CPU-Z).
Między podanymi dyskami różnica jest duża, oczywiście nie będzie to widoczne non stop, ale każdy zapis czegokolwiek na komputerze czy odczyt w wysokiej rozdzielczości będzie na korzyść pierwszego.

Gigabyte Z370M D3H sprawdziłem w kupionych na stronie więc jestem pewien że to ta płyta
Wydaje mi się że płyta jest raczej z tej średnio-górnej półki.

To ani się nie zastanawiaj i kup:

odczyt 6x szybszy niż standardowe SSD, zapis 3x szybszy.

1 polubienie

Chyba nawet będę miał slota żeby dać 2 SSD i 1 HDD do kompa czy takie coś wypali czy SSD się pogryzą?

SSD się z reguły lubią, więc nie powinny się pogryźć.

1 polubienie

Skoro pytasz dlaczego wyniki się różnią,to dyski o większej pojemności są ogólnie wydajniejsze.Wpływ na to ma rodzaj pamięci,kontroler,oprogramowanie .
Jak masz Win 10 to możesz zakupić dysk NVMe,zostawić obecny SSD i dołożyć HDD.

1 polubienie

Dzięki wam za pomoc mam ostatnie pytanie do @anon80766726 ten dysk co dał kolega to fajny wg. Ciebie czy nie?

Jak każdy produkt ma swoje plusy i minusy. Jeśli chodzi o stosunek pojemność do ceny to jest całkiem w porządku,parametry ma dobre.Gorzej natomiast jest kiedy taki dysk zbyt mocno zapełnisz wtedy wydajność spadnie.

Przecież SSD M. 2 to też może być zwykły sata.

Jeżeli chciałbyś jednak więcej niż 256, to blisko Twojego budżetu (ok. 330 zł) jest bardzo dobra ADATA SU900 o pojemności 512GB, z 3-letnią gwarancją i co najważniejsze, na kostkach MLC.