Poszukuję jakiegoś dysku do 300-350zł i nie mogę się zdecydować co wybrać. Najlepiej dysk pod sataII, 1TB+ najlepiej cichy i mało awaryjny. Przeszukałem już allegro i komputronik ale nic ciekawego nie znalazłem więc nie pogardzę jakimiś propozycjami gdzie mogę poszukać dysków w niewygórowanych cenach.
Teraz dyski twarde są drogie, jak Ci się nie spieszy to kup tak dopiero w marcu i obserwuj ceny. Polecam dyski WD Caviar Green, są bardzo dobre i mają mały pobór prądu.
Ano właśnie jakiś miesiąc temu kupiłem WD Caviar Green 1TB za 180zł chyba. Po 2tygodniach użytkowania pojawiły się bad sectory i przycinki 40sekundowe Oddałem na gwarancje ale ze względu na kiepską sytuacje dostawcy zwrócili mi pieniądze. Tak więc teraz jadę na starym dysku którego kondycja nie jest najlepsza i muszę kupić coś na szybko.
Dlatego WD kupuje się Blue lub Black. Blue znana niezawodna trochę wolniejsza, black nowsza szybsza droższa obecnie za droga
Znalazłem chyba najlepszą opcję dla ciebie czyli WD Blue AAKS w najlepszej wersji czyli 640gb (wydajniejsza od 500gb) nowy z gwarancją za 359zł ze sklepu w którym ja osobiście bardzo często kupuje i mogę polecić
Mam Caviar Green i system Windows 7 startuje mi w 40 sekund, gdy się już rozkula chodzi normalnie - dlatego używam hibernacji, wszystko trwa szybciej
Jednak fakt, mogło by być szybciej - ale mi to nie zawadza, bo i tak włączam komputer i wychodzę np. zrobić herbatę, więc wszystko wystartuje, przy kopiowaniu widać, że jest wolniej Ale przeżyć się da.
Co sądzicie o tym dysku? Jak to teraz jest z tymi Barracudami bo słyszałem że były awaryjne, nadal tak jest? I co oznacza w nazwie “Certified Repaired” ?
sla17 , polecam Ci lekturę o słowie " bynajmniej".
Nie może być ono używane na zmianę z " przynajmniej", to nie są synonimy.
A co do samego dysku, to tak. Został on naprawiony przez producenta, przetestowany tak, jak testuje się nowe dyski i po pomyślnym przejściu testów jest sprzedawany.
Przy RAID 1+0 z 4 szybkich dysków SSD (np. OCZ Vertex 3) uzyskałbyś taki transfer, że Windows 7 startowałby prawdopodobnie w 3 sekundy.
Gdybyś na takiej konfiguracji postawił Gentoo, które dobrze skonfigurowane łącznie ze środowiskiem graficznym może wstać przy zwykłym dysku 7200rpm w czasie poniżej 10 sekund, to startowałoby szybciej od BIOSu
ja moge Ci polecić Seagate 500 GB Barracuda (16MB, Serial ATA III) , dysk bardzo dobry, a cenowo lekko ponad 350 zł (wg cen Komputronika). Ale zajrzyj sobie też do ich gazetki bo tam mogą być dobre promocje.