Chce kupić dysk na dane do laptopa. Poczytałem troszkę i trafiłem na SMR - technologię stosowaną w większych dyskach, która spowalnia ich działanie. Jak to jest w praktyce? Naprawdę jest tak źle? Podzieli się ktoś doświadczeniem z takimi dyskami?
Chce kupić Toshibę 2TB
WD trochę za drogo wychodzi i też ma SMR. Seagate odpada z powodu swojej awaryjności i także ma SMR .
Proszę o radę i wyjaśnienie całego zjawiska i szumu wokół SMR.
Jeżeli to ma być dysk tylko na dane to bym się nie przejmował takimi rzeczami jak SMR. Podobno z tego co wiem dyski z technologią SMR są bardzo szybkie jeżeli w dużym stopniu mają wolną przestrzeń do zapisu. Ich wydajność spada gdy zostają zapełnione w 50% (tak ja dyski SSD). Czy to ma znaczenie? Ma jeżeli planujemy na takim dysku stawiać system i gromadzić na nim dane. Jeżeli natomiast dysk ma być wyłącznie magazynem to nie ma się co przejmować.
Skoro planujesz dysk wyłącznie na magazyn rozważ może też kupno dysku zewnętrznego podłączanego pod port USB. Będziesz mógł taki dysk zabierać ze sobą chowając nawet go do kieszeni nie dźwigając całego laptopa.
Dyski SMR nie nadają się na nośniki z których mają być uruchamiane systemy operacyjne bądź oprogramowanie wymagające od dysku dużej wydajności. Do pracy w macierzy RAID też się nie nadają.
Jeżeli mają tam być np. tylko filmy, zdjęcia czy dokumenty, to SMR nie ma dużego znaczenia.