Witam, jakiej firmy najlepiej zakupić dysk zewnętrzny do backup? Mam bardzo dużo danych i nie chcę wszystkiego wpakować na jeden dysk zewnętrzny, ale chciałbym to podzielić na kilka po 2TB, aby w razie czego nie stracić zbyt dużo danych. Obecnie mam 1WD, 2x Toshiba i 1 Verbatim (Toshiba). Najlepiej zachował się Toshiba, potem WD (jest nieco wolniejszy, najstarszy dysk) i najgorzej zachowały się Toshiby i są najmłodsze, a więc Toshiba odpada. Co do Seagate mam też mieszane uczucia, bo trafiłem kilka razy na wadliwe. Tak więc pozostaje Adata, WD tylko który (elemnts se, my passport ultra), LaCie. Czas upłynął, a nie wiem jak obecnie wygląda rynek HDD i ich żywotność, a danych mi jeszcze więcej przybyło i trzeba wszystko zabezpieczyć. Dzięki za pomoc
Do kopii zapasowych, to chyba lepiej HDD niż SSD, bo znacznie rzadziej pada od razu i łatwiej odzyskać dane. Choć z drugiej strony niektóre lepsze modele same szyfrują dane, więc to też nie jest takie oczywiste.
Osobiście Seagate nie polecam. Swego czasu dobre były HGST (Hitachi), teraz stawiałbym na WD, zresztą to on przejął HGST.
Dobrymi dyskami do takich zastosowań są te z serii Gold, lub Ultrastar.
W ogóle namieszali z tym nazewnictwem i kolorami.
A jakie dyski są w tych 2,5" przenośnych, to nie mam pojęcia.
To jak to z tymi Toshibami w końcu było? XD sam mam Toshibę od kilkunastu lat jako zapasowy dysk hdd pod backup i działa. HDDki wewnętrzne od nich również nie sprawiały mi problemów.
Przez lata to chyba padł mi tylko jeden Seagate i jakiś Samsung ale ten drugi to z racji sporego zużycia i ciągłej pracy przez jakieś 7 lat po kilkanaście godzin dziennie.
Kup wewnętrzny 2,5 i obudowę. WD pod NAS lub Toshibę.
Kupiłem 2 dyski Toshiba i na obudowie napis ,Toshiba", ale najszybciej zaczęły tracić prędkość transferu i gorzej działają, dawniej kupiłem Verbatim, ale w środku też okazała się Toshiba i ten dysk najlepiej się zachował, nie mam pojęcia jakie modele dokładnie są w obudowach, ale jest jak nowy mimo lat, WD My Passport Ultra też zaczął zwalniać i to zauważalnie.
Miałem HGST lata temu i dysk nie do zajechania był, a mam Samsun z 2011 roku 3.5" i działa do dziś, ma się bardzo dobrze tylko dziad drogi był jak nie wiem.
No to pomyślę nad tymi WD oraz tymi obudowami. A skoro mowa o obudowach to warto na konkretną firmę zwrócić uwagę? Wpadła mi na stronce firma Axagon, ale nie miałem z nią doczynienia jeszcze.
Dzięki za pomoc
Ja mam na USB 2tb od Adata. W środku co, Toshiba? Mam już kilka lat i śmiga.
Po przejrzeniu ofert zdecyduję się na WD Gold 10tb ( nie wychodzi najdrożej) i taką obudowę https://www.axagon.eu/pl/produkty/ee35-a6c#gallery-6
Miej na uwadze, że obudowa wymaga zewnętrznego zasilania dla dysków 3,5.
Prawda, te dyski potrzebują większego zasilania niż tylko z usb
Polecam dwa dyski, na obu robisz tą samą kopię lub wielokrotność dwóch dysków. Wtedy nie musisz się za bardzo zastanawiać, co się stanie jak się dysk uszkodzi.
Dzięki, tak też zrobię, bo kopia jest po, aby nie tracić danych