Jaki dysk zewnętrzny - szybki zapis

Siema Wszystkim :slight_smile: Jestem od dzisiaj nowym uzytkownikiem forum :slight_smile: mam prośbę żebyście mi doradzili mam zamiar kupić dysk zewnętrzny 1-2 Tb zależy mi bardzo na szybkim zapisie przy usb 3.0 zeby byl min ponad 100 mb/sec. Obecnie mam dysk z usb 3.0 WD my passport 1 TB WDBBEP0010BBK-01 zakupilem laptopa surface book 2 ma 2 porty usb 3.0 jak podlaczam dysk i przegrywam plik idzie max 35 mb/sec porazka czoje sie jakbym dalej lecial na starym kompie z usb 2.0 :frowning: znajomy wpadl z pendrive kingstona HYPERX to poezja pliki szly 150 mb/sec chcialbym wlasnie dysk zewnetrzny z podobnym zapisem. Możecie polecić jakiś co spełni moje oczekiwania ? Pozdrawiam !!!

max 35 mb/sec

Coś chyba nie tak z tym dyskiem.

Z lepszych:
ADATA 1TB HD710 Pro
WD My Passport Ultra 2TB Gold

Dowolny SSD (oczywiście USB 3.0). Co do dysku z 35MB/s sprawdź kabel USB oraz na innym komputerze, ew. czy nie jest wykrywany jako USB 2.0.

2 polubienia

dzisiaj zrobilem test HD Tune, bachus jak sprawdzic czy komp nie wykrywa go jako usb 2.0 ?

Sprawdź czy z kablem jest wszystko ok. Jeżeli go wymieniałeś to może kupiłeś jakiś tani szajs, który tylko z wyglądu przypomina gniazdo USB 3.0 Micro-B. Sam mam kabel USB-C do smartfona, a okazuje się, że nie mogę podłączyć się nim w trybie 3.0. Informacja o możliwości podłączenia w trybie 3.0 wyświetla się Windowsie zaraz po podłączeniu, jeżeli jest jakiś problem. Komunikat sugeruje wpięcie do portu 3.0, ale gdy urządzenie jest do takowego wpinane oznacza albo problem z kablem - niekompatybilny, uszkodzony, albo z samym dyskiem, a raczej interfejsem czy uszkodzonym gniazdem.

1 polubienie

Kabla jeszcze nigdy nie zmienialem oto fotka jego, nie wiem jak sprawdzic czy to jego wina :frowning: nie wiem co jest grane juz wrzuce nij jeszcze fotke z print sreenem z menadzera urzadzen i szczegolami sterownika

oto scrren z wlasciwosci sterownika sa niby najnowsze, nie wiem co moze byc przyczyna czy te sterowniki sa jakies dziadoskie czy co :confused: tak sie cieszylem ze nowy komputer w koncu usb 3.0 i nie odczowam zadnej roznicy z przesiadki ze starego kompa bylbym bardzo bardzo wdzieczny jakby ktos mi pomog rozwiazac ta zagadke

Dysk ma fat32 czy ntfs?

dysk ma NTFS

To dobrze. Sprawdzałeś smart? Masz możliwość zrobić benchmark na innym komputerze?

Z ciekawości możesz podłączyć dysk u siebie do usb 2.0 (jeśli masz) i zobaczyć czy benchmark wychodzi ci podobnie do tego na usb 3.0.
Masz inny kabel? Może być zwykły micro usb

1 polubienie

Jutro sprawdze u kolegi bo nie mam mozliwosci u siebie i zobacze jak u niego idzie na innym kablu nie mam jak sprawdzic bo ma WD jakies dziwne wejscie co do dysku wchodzi inny nic micro usb

Jak się dobrze przypatrzysz to zobaczysz, że micro usb też tam pasuje i będzie dysk działał.

Sensu rzeczyeiscie po lewej jest wejscie na micro :slight_smile: nie wiedzialem nawet :slight_smile: sprawdze w domu jak wroce ale mam kabel micro usb jakis caly czarny w srodku tez czarny nie wiem jaka jakosc jego jest nie musi byc w srodku niebieski zeby bylo pelne 3.0 ?

Jestem u znajomego na kompie Lenovo ideacente tak samo ma 2 usb 3.0 widac na screenach obok wrzucam test HD Tune i tp samo co u mnie transfer 36 mb :frowning: podlaczylem inny kabel kabel jakis micro usb i taka sama predkosc :frowning: nie wiem czy moze sformatowac go trzeba czy cos innego jeszcze zrobic

Jeżeli nie masz problemu z angielskim to poczytaj tutaj:

Jeszcze jedną z opcji jest włączenie w menedżerze urządzeń trybu DMA. Ostatecznie może być też potrzebna wymiana kabla, bo jakiś cudem identyczny transfer masz na zwykłym kablu micro USB.

1 polubienie

bachus, senu i lordek mieliscie racje z kablem, jestescie MEGA :slight_smile: w zyciu bym nie pomyslal ze to moze byc jego wina. Na zdj co wrzucilem u gory kabel kolegi 2x grubszy i dluzszy nizej moj i wynik HD Tune 3x lepszy :slight_smile: obecnie mam dysk samsunga ssd 256 gb i karte sd samsung evo 256gb robilem testy w kopiowaniu plikow wiec z dysku ssd przy przesylaniu 20 gb plikow po ok 2-3 gb 1 plik predkosc mialem 100-110 mb/sec a przy przesylaniu z karty sd 85 mb/s :slight_smile: a jak z dysku WD na dysk ssd 1 plik 2.5 przenioslem transfer 350 mb/sec w szoku bylem :slight_smile: Jestem bardzo zadowolony w koncu pliki mi ida nie 35 tylko 3x szybciej :slight_smile: dziekuje jeszcze raz Wam bardzo za pomoc. Chyba to są ok juz preskosci dla tego dysku ? jak sadzicie czy jeszcze wieksze powinny byc ? i jak sie taki kabel nazywa bo nie wiem a ten muszew oddac bo pozyczylem i chcialem kupic jakis zeby tez byl taki pozadny mozecie polecic gdzie kupic go ? jestem ogolnie zawiedziony ze producent daje takie dziadoskie kable :confused:

Jeśli dobrze rozumiem z tego co piszesz, że wyszły Ci zbliżone wyniki na kablu usb 3.0 od WD oraz na zwykłym innym kablu micro usb (nie 3.0), oznacza to, że najprawdopodobniej w oryginalnym kablu od dysku coś nie styka i masz standardowe prędkości jakie może ten dysk wyciągnąć na interfejsie usb 2.0.

USB 3.0 A - micro USB 3.0 B
ale różnie piszą, czasem wystarczy jak wpiszesz “kabel micro usb 3.0”

Nie mam porównania, sam korzystam z usb 2.0

Zobacz w sklepach co mają lub kup w internecie taki jaki Ci odpowiada. Nie warto przepłacać, różnice w prędkości będą minimalne, ale nie kupuj też najtańszego za 3 zł, bo albo będzie działać jak twój albo będzie tak cienki, że zaraz zacznie Ci pękać przy wtyczce.