Witam. Jaki dysk mi polecacie pod płytę GA M68M-S2P?
Sprawny. (jakie pytanie - taka odpowiedź…)
To płyta główna z gniazdami SATA 2, więc ewentualny dysk SSD/SATA3 będzie pracował ok. dwa razy wolniej (w zapisie i odczycie), niż dane katalogowe. Natomiast dyski HDD, co do pojemności, w zasadzie dowolne (oczywiście 7200 obr/min), z tym, że dyski z interfejsem SATA 3 również będą ok. dwa razy wolniejsze w zapisie i odczycie, niż dane katalogowe. Płyta główna fabrycznie z roku 2010.
Najlepiej ten:
Czyli mogę kupić ten? https://allegro.pl/oferta/nowy-dysk-wd-wd800aajs-80-gb-sata-ii-7-200rpm-5573478178
Spełnia w 100% warunki techniczne Twojej płyty głównej, jest jednak wyjątkowo (jak na dzisiejsze czasy) małej pojemności. Produkowany pewnie dość dawno, będzie miał prędkości zapisu/odczytu nie większe niż 80-90 MB/sek, a to jest malutko.
Czemu nie mały SSD?
OK! To dysk SSD, ale małej pojemności. Z ledwością mieszczę na takim Win10 i trochę oprogramowania.
Trochę większy pojemnościowo to np.:
Co prawda, będzie dwa razy wolniejszy na Twojej płycie głównej, czyli około 250 MB/sek odczyt/zapis, ale to i tak “niebo, a ziemia” w porównaniu do starego HDD 80 GB (około 3 razy szybszy odczyt/zapis).
Wolniejszy to prawda ale trzeba pamiętać też o czasach dostępu to także atut ssd.
Na wszystkie moje programy i system z aktualizacjami wystarczy mi 25 GB.
Masz:
Posortowałem Ci po cenie. Wybierz który chcesz. Każdy jest OK.
OK, dzięki Ci.