Jaki eizo dla początkującego grafika?

Nie chce jeszcze wydawać 10k za monitor jak dopiero startuje, dlatego cena do 2-3? tyś?
Orientuje się jakaś dobra dusza w tym temacie? :slight_smile:

nie znam się na monitorach ale wiem jedno
Do grafiki EZIO lub AOC
koniecznie szukaj matrycy IPS najlepsze odwzorowanie koloru i super czerń w porównaniu do TN
jeśli chodzi o wielkość i rozdzielczość kto co lubi jednak im większa tym lepsza wygoda pracy
zalecałbym takie 27 cali 1440p IPS będzie dobre tylko czy znajdziesz taki monitor do 2k ?

jak widać są, nie wiem czy warto, ale z komentarzy czytam ze tak :smiley:

S2100 lub S2433

Mój typ to Eizo EV2736W, ewentualnie Dell P2715Q.

Niezbędne min CS230 za ok 2300 lub CS2420 za ok 3200 jednak jak dysponujesz odrobinę większym budżetem to za 4300 masz CX241 (najlepszy monitor w swojej klasie) zostały ostatnie sztuki

Siedziałem w grafice chwilę, ale nie jakoś mocno.
Ten monitor ma być do obróbki grafiki idącej do druku, czy tylko obrazków do sieci? Jeśli chodzi o wydruki, to zakładam, że wiesz o tym, że komputery pracują na palecie RGB natomiast wydruki idą w CMYK i różnica między tymi dwiema paletami powoduje rozmaite konflikty. EIZO są reklamowane jako monitory mogące wyświetlać obraz w palecie CMYK (nie wiem, jak z AOC) z tym, że aby to się stało potrzebujesz oprogramowania pracującego w 10bitowej palecie kolorów (Corel chyba mógł, photoshop raczej też, w kwestii reszty nie jestem pewien) oraz komputera wyposażonego w złącze DisplayPort (bo chyba tylko ono pozwala na przesyłanie takiej 10bitowej palety kolorów do monitora, HDMI i DVI z pewnością tej palety nie obsługiwały). Słyszałem też, że te monitory trzeba skalibrować ale nie znam szczegółów.