Ostatnio chyba mocno ceny poszły w górę. Szukam czegoś taniego, 20GB lub więcej na miesiąc. Mniej może być, ale wtedy to już bardzo tani musi być.
Co znaczy „czegoś taniego”?
Jeśli nie wiesz to i tak mi nie pomożesz.
Dla mnie tanie to jest 70zł netto za 700GB z 5G.
To koszt 1.5 Burgera, lub 3 kawy większe.
Mało mnie to interesuje, poważnie.
Orange warto sprawdzić bo mają różne bonusy i GB nie przepadają.
- za 31zł/miesięcznie - 30GB
- za 35zł/miesięcznie - 50GB - tu masz dodatkowe GB za odnawianie i zgodę na reklamy
Zawsze dodatkowo dostajesz 10GB jak doładowujesz online strona/apka
Generalnie te małe pojemności wychodzą najdrożej, ale jak więcej nie potrzeba to dlaczego nie. Oferta na karte, więc jak po miesiącu okaże się że kiepsko działa to po prostu nie płacisz. W przypadku mniejszych miejscowości i internetu przez komórkę, często jest tak że w godzinach szczytu nadajnik jest tak obłożony że nie idzie korzystać.
edit: jak jest z tym darmowym Internetem? Niby oferta się skończyła, ale tutaj piszą że jest jakaś nowa Nie, to nie koniec darmowego internetu Aero2. Idą zmiany Czasami taki darmowy wystarcza do podstawowych rzeczy.
Hmm, chyba wolałbym dołożyć 5 zł do tego za 35/miesięcznie w Orange. Dobrze ja rozumiem, że jak odnawiasz to masz co miesiąc 150GB?
Kwestia tego ile potrzeba, jeżeli 50GB to aż nadto, no to pakiet z Aero2 50GB jest tańszy.
A T-mobile?
Dobrze rozumiem, że 100GB na miesiąc jest za 20 zł przez dwa lata, a dopiero potem rośnie na 30 zł i kolejnych latach o kolejne 10 zł?
Tak jak wyrazisz zgody marketingowe i obsługę elektroniczną. Raczej z tym nie ma problemu.
Tyle, że to abonament na 2 lata - w abonamencie w każdej firmie jest taniej.
Po 2 latach pewnie przedstawią Ci nową ofertę na 2 lata. Jeżeli ją zatwierdzisz, to dalej będziesz miał niską cenę. Jeżeli nic nie zrobisz, to cena skoczy.
Generalnie jak coś wybierzesz na umowę, to warto zadzwonić na infolinię i poprosić o potwierdzenie, czy dobrze zrozumiałeś warunki umowy.
No jest umowa, ale cena jest niezła. Coś taniej jeszcze się znajdzie?
Nie polecam T-Mobile bo predkosci to tragedia. Mam bez limitu 30 Mbit a w praktyce to osiagi 5 !!!
W przypadku Internetu mobilnego dużo zależy od modemu/anteny, ilości nadajników w Twojej okolicy http://beta.btsearch.pl/ oraz godziny. Jeżel nadajniki są przeciążone, to w 13-15:00 będzie kiepsko.
Zanim weźmiesz abonament warto kupić starter na miesiąc i przetestować.
Wiem, że z dobrym modemem LTE z agregacją pasm możesz mieć przyzwoity transfer tam gdzie poprzez smartfona jest padaka. Nie znam się na szczegółach związanych z modemami LTE/antenami itp więc dam się wypowiedzieć innym.
Niekoniecznie. U mnie np jest straszna lipa w godzinach popołudniowych i wieczorem, za to całkiem spoko w nocy i od rana do południa.
W plushu na kartę jest coś takiego:
Jak się włączy pakiet za 35 zł to jest kumulacja GB także w przeliczeniu nawet w miarę tanio wychodzi. Oczywiście dużo od btsów zależy. Dla mnie to co wyżej to bomba, mam na dwóch simkach tę promocję odpaloną (telefon z 5G i mobilny ruter) i na wyjazdy będzie jak ulał. Zrezygnowałem w tym celu z Orange mimo że miał ogólnie o niebo lepsze transfery.
To fakt, godziny w których jest lipa bywają różne, można się ratować dobrym modemem LTE.
W centrum miasta też może być źle?
Najlepiej przetestować. Nie ma niestety nigdy pewności.
Pytałem znajomego. Mówi, że działa dobrze.
Tak. Dzisiaj byłem w innym mieście, mieszkańców koło 100tys, może więcej. Miałem ruter z kartą orange i telefon (osobny) z odpaloną nawigacją i youtube w tle. Samo centrum, koło 18 - 19, youtube praktycznie zacinał co 20 sekund przez chyba 5km jazdy XD
Jeśli na telefonie z 5G jest problem to żaden dobry modem LTE nie pomoże XD
W miejscu, gdzie teraz mam dom, w piwnicy 5G idzie mi ok 400. Wyjdę z posesji, przejdę do parku, dosłownie 300-400 metrów i mam ledwo 40 na LTE.
Dwie firmy w Ząbkach, długa ulica (Popiełuszki), jeden klient miał router na parapecie, śmigało w opór, drugi, kilka budynków dalej, musieliśmy mikrotika na dachu zamontować, bo miał w środku transfery kilka mega.
Jest to nieprawda. Możesz mieć dosłownie, zero internetu z dowolnego telefonu, a jak wywalisz na maszcie modem zewnętrzny z anteną, to wyciągniesz ok. 100 z LTE.