Serwus,
Mam 15 lat, obecnie uczę się Pythona i Javy (planuje też C++ i C#).
Ciekawi mnie głównie backend, oczywiście jakieś podstawy JS też trzeba znać, ale który według was język programowania jest dobrym wyborem do backendu na początek?
Ile osób tyle opinii.
Osobiście poleciłbym C# i .NET. Jest dosyć podobne do Javy ale bez wielu upierdliwości, mniej rozgadane oraz dużo szybciej rozwijane.
Twoje pytanie można byłoby sparafrazować - "jaki samochód dostawczy kupić?"
I poprawne odpowiedzi będą wszystkimi pojazdami zaczynając od Fiata Pandy do dostaw pizzy po 36-tonowego 18-kołowca rodem z USA.
Zależy jaki backend bo możesz mieć backend w praktycznie dowolnym języku - także w PHP, Javascripcie czy w C++ (np. spora część usług Facebooka jest napisana w C++).
Tak naprawdę nie ma znaczenia w czym piszesz, poznaj różne technologie a całej reszty nauczysz się w pracy.
Powiedziałbym, że nie ma większego znaczenia w czym piszesz, pod warunkiem, że przeczytasz “The Pragmatic Programmer” i “Clean Code” Reszta to składnia i nauka frameworków. No może jeszcze 'Refactoring: Improving the Design of Existing Code".
Nie czytałem no dobra, Clean Code owszem, ale nie uważam żeby była to wyrocznia czy wręcz biblia oczywiście nie jestem przeciwny, ale myślę, że warto wyrobić sobie własne zdanie. I tak prędzej czy później człowiek na własnej skórze przekona się na co trzeba zwracać uwagę w pierwszej kolejności
Dobrze się uczysz. Ucz się dalej. Masz dużo czasu możesz liznąć każdego języka po trochę. W tej chwili najwięcej się pisze w Javie i JS, dalej jest właśnie Python i C++, a potem C#. Tak, że dobrze kombinujesz.
Patrząc na oferty pracy to trochę nijak się ma do tego co napisałeś. Najwięcej ofert jest z Javy i C# bo to są języki korporacyjne, więc najwięcej kodu do utrzymania i rozwoju jest. Później są JavaScript i PHP. JS ze względu, że ostatnio Node się zrobił popularny no i mamy podział na front end developerów i back end developerów, a PHP to, że tak powiem tani język w utrzymaniu. Na końcu będą języki takie jak Ruby, Python, C/C++. Chociaż nie wiem czy Python nie będzie jeszcze niżej jeśli chodzi o pracę.
Oczywiście będzie to też zależne od miejsca w którym szuka się pracy, a tym bardziej kraju, ale niewiele miejsc będzie znacząco odbiegało od tego podziału jaki napisałem.
Potwierdzam. Generalnie PHP ma najmniejszy koszt wejścia (darmowy Linux, darmowy Apache, darmowy MySQL/Postgresql) ale i swoje ograniczenia. Ofert pracy jest sporo, ale są gorzej płatne, niż te do Javy czy C#. Tylko prawdę mówiąc wszystkie ww. to w wielu przypadkach tylko “opakowania” dla faktycznie działającego kodu realizującego logikę biznesową - czy to przez bazy SQL, NoSQL, kostki czy masę innego analitycznego stuffu. Tylko to już wyższa szkoła jazdy, w wieku 15 lat nie ma co się pchać w temat, bo to zwyczajnie niemożliwe.
Weźmy choćby kwestie optymalizacji. Trzeba naprawdę się postarać, żeby w takim domowym środowisku mieć problemy wydajnościowe i pobieranie z bazy danych też trwa zazwyczaj 0.001 s.
Jazda zaczyna się jak baza idzie w dziesiątki GB, podłączonych jednocześnie klientów też jest przynajmniej kilkunastu i robimy sobie ot taki raport sprzedaży.
Odrobinę można to zasymulować stawiając serwer Apache z MySQL np. na Raspberry Pi z 256MB RAM. Po załadowaniu kilkudziesięciu MB powinniśmy już mieć pole do popisu dla optymalizacji. Przy okazji można się obyć z linuxem i dostępem do serwera przez, jak to mówił mój profesor z sieci komputerowych, “czarny internet” - czyli ssh
To w czym się pisze to nie to samo czego potrzebują korporacje zatrudniające w Polsce. Patrząc na wiek osoby pytającej nie ma co się aż tak bardzo sugerować to w czym akurat w tej chwili pisze. Za 10 lat pewnie będzie się szkolić sieci neuronowe.
Po drugie, nie pasuje mi słowo nijak, bo przecież napisałeś prawie to samo co ja dodając PHP i przesuwając C# wyżej. Więc mogłeś napisać, że jest nieco inaczej według Ciebie.
Po trzecie jak już patrzymy na popularność to przykładowo na pracuj.pl w wynikach java 1263 wyników, javascript 1 176, C# 618, C++ 581, python 414 , PHP 318, Więc z grubsza zgadza się z tym co napisałem.
Ciekawy artykuł o popularności języków: https://stackify.com/trendiest-programming-languages-hottest-sought-programming-languages-2017/