Witam,
Chcialbym kupic kabel internetowy i jak patrzylem na internecie to sa rozne rodzaje i mam pytanie jaki kabel wybrac do uzytku domowego.
Dziekuje za odpowiedzi.
Witam,
Chcialbym kupic kabel internetowy i jak patrzylem na internecie to sa rozne rodzaje i mam pytanie jaki kabel wybrac do uzytku domowego.
Dziekuje za odpowiedzi.
Cat. 6 Nie opłaca się innego
Na Allegro są płaskie, mniej się załamują i uszkadzają
Bęben kabla (305 m), czy kabel w sensie patchcord?
Generalnie do domu UTP kat.5a, można pokusić się o kat.6, ale są one sztywne, grubsze i trzeba stosować odpowiednie wtyki 8P8C (te do piątki nie pasują).
Pisze, że do użytku domowego. Po co kupowac kabel Cat.5e jak cat.6 kosztują prawie tyle smao, różnica może 1-2 zł na metrze. Do użytku domowego raczej wątpię, że chce kabel z końcówkami i zarabiać bez zarabiarki, która swoje kosztuje, dotego tester musiał by miec, żeby zweryfikowac czy działa.
Ja ostatnio potrzebowałem 20 metrów kabla. Kupiłem taki i nić nie jest twarde, nie zagina się etc.
Planowany remont z malowaniem wiec wtedy zrobi się z kablem porzadek, pójdzie w listwie i ma być tak długo jak będe w tym domu jednorodzinnym żył. Może kiedyś się dorobię światłowodu konkretnego to nie będe się musiał zastanawiac czy na 100% cat 5e pociągnie 600Mb/s przykładowo bo na cat. 6 pójdzie bez problemu. Inwestycja opłacalna.