Jaki klient SSH pod Androida?

Cześć!

Mam JuiceSSH ale brakuje mi jednej opcji. Potrzebuję odpalić (najlepiej ze skrótu na ekranie głównym) zdalnie jeden prosty skrypt zapisany na maszynie docelowej, czyli:

ssh -p port user@pc /sciezka/do/skryptu

Mógłbym wykorzystać Termux ale tam za dużo klikania :smiley: a JuiceSSH Pro już nie można kupić.
Macie coś „pod ręką”?

SSH button - Apps on Google Play

Ewentualnie GitHub - termux/termux-widget: Termux add-on app which adds shortcuts to commands on the home screen. bo nie wiem czy SSH Button umożliwi logowanie po kluczu (jeżeli potrzebujesz)

1 polubienie

Super sprawa! Dzięki, właśnie o to mi chodziło.

Szukałem czegoś za pomocą czego mógłbym powyłączać menedżery logowania w kompach z Linuksem per ssh. Kompy mi chodzą po naście/dziesiąt godzin czasami i raz że kwestia bezpieczeństwa a dwa że sporadycznie xorg się freezował XD na nowszym sprzęcie co prawda rzadziej, ale ze starszą i5 (7gen) różnie bywało XD a tak to o ile nic się nie będzie renderowało w tle to wychodząc wyłączę GUI i mam nadzieję, że problem zwiech zniknie.

Można też bez SSH. Wysyłasz sekwencję portów a konckd na serwerze uruchamia określone polecenie. Świetnie jak nie chcesz otwierać SSH. Najczęściej używa się tego do otwarcia portu SSH ale można wywołać dowolne polecenie.
How to Use Port Knocking To Secure SSH Service in Linux
Knock on Ports - Apps on Google Play

Przydatne rozwiązanie. Sprawdzę jakoś w ciągu tygodnia, już mam nawet zastosowanie do tego XD

W port knocking najfajniejsze jest to, że możesz mieć świetnie zabezpieczony serwer, wszystkie połączenia przychodzące wycięte na zaporze, wszystkie porty zamknięte. Z zewnątrz twierdza. Wysyłasz sekwencję knock i otwiera Ci się np na 10 sekund port 22. Logujesz się przez SSH, po chwili knockd zamyka ten port ale twoja sesja SSH pozostaje, ponieważ ma status już ustanowionej.

Zamykajac temat, bardziej rozbudowaną wersją prostego knock jest GitHub - mrash/fwknop: Single Packet Authorization > Port Knocking generalnie do otwierania portów ale można też uruchamiać własne polecenia.

1 polubienie

Dla mnie akurat lepszym zabezpieczeniem są porty inne niż domyślne XD

A czym się różni od prostszej wersji?

Ogarnięte. Zostanę przy ssh ale warto znać. fwknop jest w repo Debiana, sam serwer jest bardzo „upierdliwy” w konfiguracji.
Na innym forum polecono mi shell2http, jeszcze tego nie sprawdzałem.

Inny port dla SSH bardzo dobra praktyka. Jednak jeżeli masz serwer w Internecie, to nie jest już tak skuteczne zabezpieczenie. Buszujące w sieci boty świetnie odnajdują port, na którym siedzi SSH. Dla przykładu mam jeden serwer, na którym z pewnych powodów SSH musi być cały czas otwarte dla wszystkich. Jest inny (wysoki) port, mimo to w logach widać, że co chwila jakiś bot odnajduje ten port i stara się zalogować popularnymi hasłami lub wykorzystać jakąś podatność.

Jedno z prostych rozwiązań - GitHub - fail2ban/fail2ban: Daemon to ban hosts that cause multiple authentication errors proste w instalacji narzędzie, które monitoruje logi i np jak znajdzie 5 prób nieudanego logowania pod rząd to wycina delikwenta na firewallu.

2026-01-19 13:28:21,131 fail2ban.filter         [827]: INFO    [sshd] Found 165.227.211.15 - 2026-01-19 13:28:20
2026-01-19 13:28:21,942 fail2ban.filter         [827]: INFO    [sshd] Found 165.227.211.15 - 2026-01-19 13:28:21
2026-01-19 13:28:21,943 fail2ban.filter         [827]: INFO    [sshd] Found 165.227.211.15 - 2026-01-19 13:28:21
2026-01-19 13:28:25,881 fail2ban.filter         [827]: INFO    [sshd] Found 165.227.211.15 - 2026-01-19 13:28:25
2026-01-19 13:28:26,298 fail2ban.actions        [827]: NOTICE  [sshd] Ban 165.227.211.15

shell2http warto sprawdzić, świetne do sieci lokalnej. Problem jaki widzę, z tego co rozumiem to możliwość uruchomienia dowolnej komendy podanej jako parametr no i trzeba dbać o certyfikaty.

Się okazało że to jedna binarka jest. Sprawa fajna, można ustawić jak się chce, ale w przeciwieństwie do ssh / fwknop / knockd wolno reaguje.