Jaki Koder-Dekoder do WMM

Witam chciałem przerobić pewien filmik 3gp w Windows Movie Marker ale WMM nie czyta takiego typu plików więc mój filmik 3gp przekonwertowałem do avi później przełożyłem do WMM ale wyskakuje mi że nie mam jakiegoś Kodera-Dekodera.

Screen:

Jeśli ktoś wie jaki Koder mam ściągnąć to proszę o pomoc.

Kolego poszukaj Mob3GPcon-setup.exe, Setup3GP pierwszy program to konwerter, drugi kodek. Real Player 11 lub Real Alternative do wersji 1.51 jest dla Windows 98 i czyta pliki RMVB. Odtwarzacz ALShow w wersji 1.6 automatycznie pobiera kodeki do plików 3GP i instauje, lecz moga wystąpić problemy. ALShow w wersji 1.7.0.3 ma pełen zestaw fltrów do odtwarzania filmów m.in. 3GP mp4 z dźwiękiem więc nie pobiera już aktualizacji. Możliwa jest instalacji wspomianego odwarzacza w systemie Windows 98, ale uruchomienie aplikacji wymaga odrobinę wiedzy programistycznej. Po szczegóły pytajcie przez e-mail. Napisałem ten tekst, ponieważ rok szukałem odpowiedniego odtwarzacza, aby móc odlądać filmy bezpotrzeby konwersji i problemów związanych z dźwiękiem, przewijaniem na sprzęcie z procesorem 600 MHz.

Jakim programem wykonałeś konwersję i jakim kodekiem wideo?

Czy masz zainstalowany dany kodek?

Patrząc na zrzut ekranu, domyślam się że mogłeś skorzystać z Pazera Free 3GP to AVI Converter. To jest graficzny interfejs na FFmpeg i nie korzysta z zewnętrznych kodeków. Jeśli wykonałeś kodowanie wideo kodekiem Xvid poprzez FFmpeg (gdzie kod Xvida jest ‘wewnątrz’), to później chcąc edytować dany plik AVI w WMM musisz zainstalować ‘standardowy’ kodek Xvid (ponieważ WMM korzysta z ‘zewnętrznych’ dekoderów zainstalowanych ‘w systemie’).

WMM informuje o braku dekodera nader ogólnikowo. Do odczytu informacji o plikach wideo korzystaj z MediaInfo i/lub GSpot.