Poradźcie jaki kupić komputer AIO.
Cena do około 4 000 zł.
Musi mieć kamerkę internetową najlepiej HD, mikrofon i głośniki (ekran bez dotyku, matowy około 21 cali)
Będzie służył do internetu oraz niewymagających gier w stylu GTA 4.
Naprawdę dobrze się zastanowiłeś, że posiadając budżet 4k chcesz się wpakować na minę AIO?
Nie jest dla mnie, znajoma chce taki.
Brałbym osobiście tego drugiego.
Mimo, że to i3 to wydajniejsza od tej i5. Więcej pamięci RAM bo aż 16GB i do tego dedykowana grafika z 4GB RAM na której spokojnie pogra w GTA4
Na tym pierwszym jest słaba zintegrowana grafika która współdzieli pamięć z RAM komputera.
Poczekaj na inne rady ale ja bym wybrał drugi model.
Pierwszy odpada , bo nie ma kamerki.
Pozostaje ten, ale to jakas dziwna firma, może ktoś jeszcze zapoda coś innego.
Komputer NTT L35 ZKQ-B360i342 i3-9100F 16GB 512GB SSD GF-GTX 1050 W10
Rozglądnij się za minipc (nuc? czy jak one się zowią) z montażem vesa. To też może być ciekawe rozwiązanie, bo kupisz monitor jaki będziesz chciał i w każdej chwili będziesz mógł rozbudować (a przynajmniej bardziej niż aio) taki komputerek, albo wymienić, czy wymienić kiedyś sam monitor na lepszy.
Minus taki, że jeśli taki komputer ma stać w miejscu publicznym, albo eksponowanym, to estetyką mocno będzie odstawał od dedykowanych rozwiązań
edit.
Aha, tobie potrzebna jeszcze kamera. No to mój pomysł upadł
Ten model co podałem waży aż 20 kg to jakiś potwór.
Nie do końca dziwna. To polski producent który na rynku komputerów w Polsce jest od lat 90 XX wieku
To ma być ładne czy mocne?
Zobacz tego Dell’a
https://www.morele.net/komputer-dell-optiplex-7470-aio-i5-9500-23-8-8gb-512gb-ssd-uhd-win10pro-53574133-6555844/
Procek dużo mocniejszy, zgrabna obudowa, 6kg wagi, ekran dotykowy (ale kto ci każe go maziać można używać jak zwykły), w zestawie mysz i klawiatura, oraz gwarancja na 3 lata.
Tylko grafika raczej pod sapera niż wiedzmina
ps.
Tzn można zagrać w wieśka i gta 5, ale raczej w 20 klatkach niż 30
Dlatego bym ja go nie brał za tą cenę. Jednak ta dedykowana 1050 z tego NTT kusi mocno. Zwłaszcza jeżeli dziewczyna lubi sobie popykać. A na tej karcie nawet w GTA5 sobie pogra na średnich.
Nie pamięć RAM 16 GB i grafika…to jednak ten polski jest wydajniejszy.
Że świadomie sobie ludzie takie gówno kupują
Ten polski konfiguracją i wydajnością na razie zamiata wszystkie propozycje.
Tylko ze to wygląda jakby peceta ktoś przykleił do monitora
Jest wiele zastosowań dla takich sprzętów, np. recepcja, biuro, albo małe mieszkanie
Dla mnie to i tak lepsze rozwiązanie niż stacjonarny laptop.
btw.
Ciekawe jak matryce znoszą takie przegrzewanie od mocarnych podzespołów
Jeżeli chodzi o AIO musisz się liczyć, że często gęsto padają PCH
, a jak pada PCH do przeważnie obrywa również układ KBC
. Także powiedz znajomej żeby odkładała również na naprawę
Już nie wspomnę, że grzeje się to niemiłosiernie.
Lepiej kupić monitor i NUC.
Takie rozwiązanie proponowałem juz wcześniej, tylko jest kilka problemów technicznych.
- Nawet po zamontowaniu takiego komputerka na tyle monitora na vesa estetyka kuleje.
- Grafiki raczej tam lepszej nie znajdzie.
- Kamerę trzeba będzie dołożyć na monitor (kolejny minus estetyczny i kolejne kable za monitorem)
W sumie racja.
Pozostaje, albo zakup AIO z myślą, że jeszcze ewentualnie trzeba będzie w niego kasę włożyć.
Lub własne AIO z łapka: https://www.youtube.com/watch?v=8jeLCQ62vFk
To podpowiedzcie jeszcze z jakimś micro pc, czyli PC w małej obudowie, ma duże biurko, więc wejdzie nawet średniej wielkości, chodzi tylko o to, żeby to nie był normalny tower.
Tyle, że tutaj to cena gdzieś do 3000 zł, bo dojedzie jeszcze monitor, klawiatura i mysz.
Jak nie potrzebujesz sporej mocy obliczeniowej i jest to zwykle prosta papierkowa robota to kupujesz malinke i podczepiasz z tyłu monitora zdalna klawiatura/myszka i masz zaje******* minimalistyczną stacje roboczą taki monitor można na vesa na ścianę dać i masz całe biurko wolne a rasbery pi schowane za monitor czy tam tv na ścianie i można sobie jaja robić ze znajomych niech znajdzie komputer
Jeśli jednak ktoś potrzebuje mocniejszy sprzęd to można na UDOO złożyć mini atx komputer.
UDOO to takie większe mocniejsze rasberry pi gdzie już można podłączyć normalną grafike
NP coś takiego
1)https://www.youtube.com/watch?v=2Oq-Ag28MwE
2)https://www.youtube.com/watch?v=HMTSi_n2ViA
Lub klasycznie jakiś mini atx normalny włożyć
Możesz sobie do rasberry pi lcd dokupić za pare dyszek i możesz jeszcze na nim funkcjonować
jak na smartfonie w terenie tylko trzeba było by pomyśleć skąd prąd ogarnać xD
Dzięki za te podpowiedzi, jednak ja szukam czegoś “gotowego”, a nie bawienie się w układanki.
Jak napisałem, to ma być dla znajomej na zasadzie - po prostu “kupuje” i “używa”.
A więc gotowy zestaw z systemem Windows.
Chyba jednak polecę jej taki AIO, nie pogra na tym oczywiście (tutaj chodzi o dziecko co do gier), ale do prostych czynności jak Skype, internet i proste programy biurowe powinien starczyć.
A to, że może się wyłożyć jest ryzykiem, z którym trzeba się liczyć również i kupując lapka czy PC.
Taki AIO jest według niej najbardziej pożądanym rozwiązaniem (najlepiej biały) więc może polecicie jednak z takich coś optymalnego do 4000 zł.
Myślałem o tej linii, bo najbardziej się jej podoba.
Nie ma jednak dostępnych z lepszą grafiką.
Może wybierzecie w tej linii najlepszą dostępną specyfikację.