Witam wszystkich , jestem tu pierwszy raz . Moje pytanie w właściwie to prośba o pomoc . Jaki komputer do 750 pln . Nie do grania typowo do użytku domowego , ale co by nie myślał za długo . Myślę tu o zakupie na Allegro .
Czy zestaw ma być z drukarką?
i czy laptop?
Bez drukarki , stacjonarny bez monitora .
Wymieniasz czy kupujesz kolejny?
Bo wrzuciłbym coś takiego, ale nie wiem, czy będzie lepsze od posiadanego komputera
A może coś się da po prostu w twoim wymienić po kosztach i będzie dalej internet odbierało…
Będzie baaaardzo ciężko., bo za taka kwotę kupujesz nie komputer a niemalże antyk. Do zastosowań domowych wystarczający, z karta graficzna nawet pograsz sensownie, ale zwykle mający już na karku około 8 lub 10 lat.
Przechodząc do rzeczy: kup komputer poleasingowy, jakaś i5-2400 lub wyższy numer, 8 GB RAM, do 500 zł zmieścisz się. Za pozostałe 200 zł kupisz jakieś sensowny dysk SSD 240 lub nawet 480 GB.
Kieruj się długością gwarancji, ale pewnie rok to maksimum.
Pamiętaj tylko, że jak coś padnie, to ostrzegałem, że to złom.
Dołóż troszkę, dokup dysk m.2 i masz maszynkę jak ta lala:
Fajne maleństwo, ale to wyjdzie grubo ponad budżet
W tej cenie to do lenowo którego wrzuciłem wsadzi np. gtx770 i może nawet w coś zagra.
Do lenovo nie wsadzi praktycznie nic przez zasilacz i niestandardowe złącze.
A Dell?
januszek np który dysk ??
Hmmm, a musi być koniecznie z firmy z gwarancją? Za 750 spokojnie ogarnę fajnego PC na i5 4 generacji, 8GB RAM i dysk SSD nowy 240 lub 500GB zależy jak wyjdzie z budżetem. Do prostych gier jak Minecraft, roblox czy cs:go mam GTS 450. Takie kompy latają jak szalone w przeglądaniu netu.
Przy tak starym sprzęcie gwarancja to drugie tyle wartości, bo w każdej chwili może wyzionąć ducha
A np taki:
Dzięki za porady , dopytam jeszcze a nowy do kwoty 1200 ??
None
Olej tych mistrzów, “tylko nowy, na gwarancji” zaraz coś znajdę całe życie na tym przerobiłem
Mały, SSD , dużo RAM i jeszcze pograsz na 1050 spokojnie w wiedźmina … na średnich
Legalny windows. A ten procesor i7 jeszcze da radę.
Cudów nie będzie, ale po kosztach na Athlonie i Am4 złożysz. Do internetu i csgo/simsów wystarczy. Plus rozbudowa łatwa i raczej nie padnie przez kolejne 5-10 lat.
Komputer wklejony przez Jajecpl jest ciekawy, to znaczy karta graficzna nawet porządna, ale reszta też 8-10 lat pracy na karku.
Co do dysku SSD, to Januszek chyba lekko przesadza. Kupując komputer za 500 dysk ssd bierzesz po kosztach, może być Adata i Goodram. Nawet nie musi być na ncm, a na sata. Chodzi o to, ze dysk w poleasingowym komputerze zwykle strasznie muli - wiek.
Nie wiem nawet czy te płyty do 2/3 generacji Intela mają nvm.
Musisz podjąć jedną męską decyzję, chcesz mieć komputer niezawodny, czy wydajniejszy. Obu rzeczy nie dostaniesz, a od tego zależy, co dla Ciebie lepsze.
Właśnie nowy do 1200 ma sens.