chodzi mi tu o płynne granie w dobrej jakości nie mam jakiś ogromnych wymagań ale chciałbym pograć na tej maszynie tez w jakies nowsze tytuły
może bardziej sprecyzuj na jakich grach by ci zależało ?
osobiście raczej szukałbym bym zestawu ryzen 5 1600 i np rx 570 8 GB
gta V
Battlefield 5
Wiedżmin 3 Dziki Gon
Far cry
cs go
Do tego i5 3470, płyta główna B75 i 8GB RAM za jakieś 350zł.
Zagrasz we wszystko w FullHD w co najmniej średnich detalach.
a jaki procek do tego zestawu byłby spoko pod lga 1151 bo w przyszłości mam plan pod rozbudowe pod to lga
1151 nie jest opłacalne,jak coś to ryzen na am4,możesz kupić używane ryzen 1400, 8GB RAM 3000MHz i jakaś płyta główna b450.
Zgadza się, Ryzen 1400/2400 to takie rozsądne minimum. Odpowiednim mniej więcej i7 z 2/3XXX. BF niestety lubi więcej niż 4 wątki.
Jednak kalkuluj, że za używany Ryzen + MOBO + RAM zapłacisz drugie tyle co za i5 3470, a tak to za 2-3 lata może kupisz Ryzen 5 2600 w zestawie z MOBO i RAM za jakieś 700zł, więc kwestia czy masz dołożyć więcej teraz na Ryzena.
myślę ze narazie zostane przy i5 3470 a pozniej bede cos myslec
a co myślisz o rx 580 8gb z i5 3470 ? Byłoby okej ? czy raczej nie warto ?
Jak najbardziej, ale oczywiście mając w głowie, że za jakiś rozsądny czas (2 lata max?!) będziesz zmieniał procesor+mobo+RAM. Różnica cenowa spora, a różnica FPS nie będzie kolosalna bo i5 będzie blokować. Kwestia za ile przewidujesz zmieniać podstawkę.
Niedawno był całkiem podobny wątek. Jeśli rx 580 8gb to może i od razu Xeon E3 1230 V2. (na olx jest jeden tanio nawet)
Można też zawsze pójść w drugą stronę i zamiast dobra karta + średni procek
wybrać “dobry procek” 2400G i kiepska karta. Wtedy dobierasz tylko kartę bez wymiany procka, ale wydajność masz mniejszą do czasu inwestycji, dużo mniejszą
To co byś zaproponował w takim budżecie ?
Cóż:
2400g - 450
B450 płyta z 4 slotami Ram - 250
2x4 3000 RAM - 200
Dysk SSD 240+/ HDD - 150
Zasilacz + Obudowa 250
Jak zostaje reszta to na ewentualną różnice w cenie lub odkładasz już do porządnej karty. Jak dostaniesz cos używane to i na gwarancji powinny być nawet.
ed. Set Panci będzie wydajniejszy, ale potem całkowita wymiana, tu możliwa rozbudowa.
I dodaj, że niektóre tytuły będą ledwie grywalne.
EDIT:
Weź pod uwagę, że tyle samo wydasz kupując za jakiś czas grafikę co kupując za jakiś czas całą podstawę (CPU+MOBO+RAM), a jak weźmiesz teraz RX 580 8GB to nie będzie po co go później zmieniać. W zasadzie RX 570 nawet wystarczy jak średnie ustawienia Ci wystarczą.
okej to skupię sie narazie na zakupie i5 3470 i rx 580 8gb